Henter inn krisetapene

På et halvt år har Oljefondet så å si utlignet tapene det måtte ta som følge av den økonomiske krisen. Fondet har aldri hatt så høy avkastning som i tredje kvartal i år.

Den samlede verdien av Statens pensjonsfond – Utland, som er det formelle navnet på Oljefondet, økte med 163 milliarder kroner til 2.549 milliarder kroner i tredje kvartal i år. Avkastningen på 13,5 prosent, eller 325 milliarder kroner, er den beste i et kvartal noensinne og etterfølger et positivt andrekvartal, da avkastningen var på 279 milliarder kroner. Så i langt i år er avkastningen på 529 milliarder kroner.

– Den aller vesentligste delen av dette resultatet skyldes en positiv utvikling i aksjemarkedene og at vår portefølje har fulgt markedene, sier direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet for Finansdepartementet, til NTB.

Slyngstad er nær ved å avlyse finanskrisen – likviditeten er tilbake i rentemarkedene, bankkrisen er over og lånemulighetene til næringslivet er gode. Han konstaterer at Oljefondet så å si har hentet inn fjorårets tap på rundt 600 milliarder kroner.

– Vi har hatt en avkastning på over 100 milliarder kroner i måneden det siste halve året. Over 600 milliarder kroner på seks måneder er en betydelig avkastning. Vi har bare et lite stykke igjen til å hente oss inn igjen etter de svake markedene i fjor, sier han.

Med et lite smil avstår Slyngstad fra å si «takk for sist» til de som etter det dårlige årsresultatet for 2008 i sterke ordelag kritiserte Norges Bank og regjeringen for å øke aksjeandelen i fondet fra 40 til 60 prosent. Aksjeinvesteringer er sårbare for svingninger i markedene, noe som viste seg med all tydelighet da finanskrisen rammet for fullt for et år siden.

Nå har store aksjekjøp da markedene var på bunn i siste halvdel av fjoråret, og en formidabel opphenting i år, gitt rekordavkastning. Aksjer utgjør i dag 62 prosent av verdiene i fondet.

– Vi er glade for at virksomheten vår skaper debatt og engasjement. Nå kan vi slå fast at vi har kommet ut av krisen med en styrket organisasjon, sier Slyngstad.

På aksjer følger Oljefondet referanseporteføljen, men kan vise til en liten meravkastning på 0,2 prosentpoeng. Renteporteføljen hadde på sin side en meravkastning på solide 3,3 prosentpoeng.

Normalisering i rentemarkedene og reprising av obligasjonene til Oljefondet bidrar til å trekke kvartalsresultatet opp. Verdiene er oppjustert fordi den tidligere prisingen ikke avspeilet de reelle verdiene i obligasjonene, framholdt Slyngstad.

– Vi har hatt en avkastning på 7,2 prosent på renteporteføljen. Det er ganske betydelige tall i renteverden, sier han.

Meravkastningen til fondet var på 1,5 prosentpoeng i tredje kvartal, mens den så langt i år ligger på 3,4 prosent.