Kleppa vil stimulere bolysten i distriktene

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) varsler et eget program for å stimulere lysten til å bo i distriktene.

Programmet lanseres som ett av flere tiltak i en stortingsmelding om distrikts- og regionpolitikk som Kleppas departement legger fram fredag.

- Vi har blant annet som ambisjon å sørge for større handlingsrom lokalt slik at lokale initiativ kan følges opp, sier Kleppa til NTB.

Hvor mye penger som skal brukes på satsingen vil hun ikke si noe om før statsbudsjettet for neste år legges fram til høsten.

- Sikre mer trivsel
Ett av tiltakene i stortingsmeldingen er en egen satsing som skal følge opp lokale tiltak for å sikre mer trivsel i enkelte lokalsamfunn.

Ifølge statsråden er bakgrunnen for satsingen en undersøkelse av motivene for flytting og bosetning.

- Undersøkelsen viser at attraktive lokalsamfunn blir stadig viktigere for bosetning, i tillegg til arbeid og bolig, sier Kleppa.

- Mer kunnskap
- Derfor vil vi iverksette et program for å øke kunnskapen om hva som gjør samfunn attraktive, og hvordan en kan arbeide lokalt for å fremme attraktiviteten. Kunnskap på dette feltet har stor betydning for utviklingen av lokalsamfunn og kommuner, sier Kleppa.

Hun trekker fram utvikling av gode steder å bo, både for innbyggere og tilflyttere, som avgjørende for utviklingen i bosetningen i mange distriktskommuner.

- Avgjørende
- Særlig er bosetningsvalgene til unge i etableringsfasen avgjørende. Det samme gjelder bosetningsvalgene til innvandrere, påpeker statsråden.

Hun varsler at departementet vil fremme prosjekter i kommuner og regioner som kan medvirke til å videreutvikle kunnskap om faktorer som stimulerer bolyst blant folk, fremmer inkludering og får flere tilflyttere til å bli boende i distriktskommuner.