Må verne Frogner-parken mot framtidig idioti

Det er helt nødvendig at Frognerparken nå blir fredet, mener miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Fredag var han til stede da fredningen av Frognerparken i Oslo ble markert. Det er Riksantikvaren som har valgt parken som ett av tolv kulturminner som fredes i Kulturminneåret 2009.

- Alle spør jo om en trenger å verne det selv den største idiot i Norge ikke ville finne på å fjerne. Svaret er ja. Parken må vernes mot tilfeldige, meningsløse vedtak i framtida. Og den må sikres mot faren for en framtidig skrittvis nedbygging, hvor det tas én flik her og én der, sier Solheim.

Kulturskatt
Han viser til at det en gang forelå planer om seksfelts motorvei rundt Slottet, og vei gjennom Frognerparken.
- Når det har eksistert slike vanvittige planer i fortida, har vi ingen garanti for at de ikke vil komme i framtida, sier Solheim.

Han er selv en aktiv bruker av parken.
- Sammen med familien bruker jeg den minst en gang i måneden, ofte to. Frognerparken er et helt enestående anlegg, det finnes knapt noe lignende der en kunstner har utformet hele parken. Den er en kulturskatt, og er Norges største turistattraksjon målt i antall besøkende, sier Erik Solheim.

Bevares
Fredningen skal sikre at Frognerparken bevares og ikke utsettes for skadelige eller skjemmende inngrep eller slitasje. Den skal sikre området mot ny bebyggelse eller andre tiltak som ikke er strengt nødvendige for driften av anlegget, og skal også medvirke til at parken beholder sin verdi som rekreasjonsområde, går det fram av Riksantikvarens nettsider.

Riksantikvarens fredning omfatter Frogner hovedgårds anlegg, Frognerparken, Vigelandsanlegget, deler av Frognerparkens idrettsanlegg, Frognerparkens friluftsdel og tennisbanen mot Kirkeveien.