Ski Storsenter

Ski Storsenter

Ski Storsenter – utvidelse plan 3 og 4
Sted: Ski kommune
Prosjekttype: Påbygg plan 3 og 4 – nytt parkeringsplan 4
Areal: 13.914 kvm (plan 3 og 4) P-plan 4: 8573 kvm
Byggherre: Olav Thon Gruppen AS
Forhandlet totalentreprise: Veidekke Entreprenør
Arkitekt: Hille Melbye Arkitekter
Konsulenter: RIB: Dr. Techn. Olav Olsen, RIBrann: Egil Berge - RIV: Deltatek, RIE: EL Design
Underentreprenører og leverandører: Riving/demontering: Veolia Miljøentreprenør - Prefab: Kynningsrud - Glassfasader: Brødr. Bøckmann - Branntetting: Firesafe - Branngardiner: Bramo Glass & Klima - Forskaling: Peri Norge - Tredører: Swedoor - Trapper, rekkverk: Rosmek - Tak: Nortekk/Derbigum - Stål: BT Stål - Ventilasjon: ORAS Klima - Elektro: Lefdal Installasjon. 

Brann i en byggeperiode hører med til sjeldenhetene, men er ikke desto mindre dramatisk når det skjer. I sommer brøt det ut brann ved utvidelsen av Ski Storsenter som heldigvis endte bra, selv om det så dramatisk nok ut.

– Politietterforskningen konkluderte med at de antok at brannen kunne ha startet på taket til heis nummer to. Saken har blitt henlagt etter bevisets stilling. Den største dramatikken var rundt forretningene nedover i etasjene som fikk røykskader, forteller prosjektleder Jan Arve Rudshaug i Veidekke Entreprenør.

Han peker på at den største utfordringen logistikkmessig var i forbindelse med brannen som forsinket dem fire arbeidsuker.

– Dette har vi tatt igjen med ekstra ressurser og på det meste har vi i hvert fall hatt 230 mann i sving. Det som var brannmateriell måtte ryddes ut og en dobbel heissjakt måtte bygges på nytt. Da brannen brøt ut jobbet vi med heis nummer to.

Full aktivitet
– Å bygge på ny etasje med et storsenter i full aktivitet har hele tiden vært den største utfordringen. Det blir veldig hektisk når en må legge en del av aktivitetene til helge- og nattarbeid. Vi skulle helst ikke sees og helst ikke høres, understreker han.

– For å få ned søyler på søylene under ble taket åpnet med 140-150 punkter og dermed åpnet for vannlekkasjer. Her har det ikke vært full klaff hele tiden. Små drypp i butikkene skapte full alarm. Men til vårt eget forsvar skal sies at der hvor vi har hatt lekkasjer har det stort sett bare vært på søylene. Risikoen tok ikke Veidekke, men Olav Thon Gruppen, som på sin side sier at det ikke er akkumulert store krav fra leietakerne, forteller han og fortsetter:

– Det ble først lagt på et lett-tak. På grunn av lastene kunne vi ikke bruke hulldekke-konstruksjonen som var brukt tidligere. Det ville bli for tungt for fundamentene. Hele bygningen flyter påen tykk bunnplate i leirgrunn. Siden 1995 har bygget hatt differensielle setninger. Verst er det i sydvest, der er det registrerte setninger innenfor bygningskroppen på18-19 cm. Samtidig merkes det ikke oppover i etasjene, fordi det utjevnes over lange avstander. Vi har delvis kompensert noe av dette.

Største gitterkran
Til montasjen av plan fem i parkeringsanlegget brukte underentreprenør Kynningsrud Norges største gitterkran som løftet 22 tonn på106 meter radius. Maskinen ble montert på stedet og brukt i sju uker.

Forhandlet totalentreprise
Veidekke Entreprenør hadde en forhandlet totalentreprise med noen rammetall å forholde seg til. Prosjekteringen ble til underveis og lå ikke mange dagene foran produksjonen.

– Det er det interessante og utfordrende med en slik kontrakt. Fra dag en er det fullt kjør med å holde folk i aktivitet med tilstrekkelig prosjektering og tegningsgrunnlag, sier Rudshaug.

Fjernvarme
Storsenteret inklusive kvartal 13/14. har fått et helt nytt teknisk anlegg. Det gamle anlegget lå i plan 3 som nå er butikkareal. Det gjenstår innregulering, men fungerer med varme/kjøling og luftkondisjoneringsanlegg. Follo Fjernvarme sin nye sentral ligger på taket som nå eies og drives av Thon Gruppen.

– All sentrumsvirksomheten i Ski har blitt pålagt å knytte seg til fjernvarme, opplyser Rudshaug.
Veidekke Entreprenør startet byggingen i juni måned 2007 og overleverer siste delen i plan 4 15. desember 2008.

Nøytralt
Arkitekten Hille Melbye ønsket en helt nøytral glassfasade med bare en svak hvittone som gikk mer i ett med himmelen for å nøytralisere påbygget.

– Hovedbygningen er så pass stor og tung at vi ønsket et lett, transparent, nøytralt påbygg. Glassfasaden består av glassfelter som er fire meter høye og 1,20 meter brede og monteres med glasslister. Disse gjentar noe av inndelingen man ser på andre steder på bygget. Zinkbeslagene er blant annet delt inn så noe av det samme uttrykket blir gjentatt, men uten noen spesiell markert inndeling, forteller arkitekt Johan-Ditlef Martens i Hille Melbye Arkitekter.

Lyse fellesarealer
– Innvendig følger vi noe av det samme konsept/layout som Thon Gruppen har i de andre større kjøpesentra som blant annet i Sandvika Storsenter. Hvite vegger og ganske hvite fliser. Hovedintensjonen er at det skal være lyse og trivelige fellesarealer, og det er opp til butikkene å markere seg utrykksmessig. Tre butikker har benyttet anledningen til å utvide arealet til to plan.

Lekeland
Utgangspunktet for å velge den røde fargen utvendig mot parkeringsplan fem var etableringen et 700 kvm stort lekeland. Det har et eget volum, et eget formål og sin egen funksjon, som vi ønsket å markere med en kraftig, spenstig rødfarge. (Steni Colour).

God prosjekteringsrunde
– Å prosjektere og bygge samtidig er blitt mer og mer vanlig når det gjelder alle typer bygg, og i dette tilfelle har det gått meget bra. Vi har hatt en god prosjekteringsrunde på dette prosjektet. Det har ikke vært noe særegent som bør framheves, sier arkitekt Johan-Ditlef Martens i Hille Melbye Arkitekter.

- Vi føler at vi har hatt et nært og godt forhold til Veidekke og at prosjektering og bygging har gått bra.

Tekst og foto: Anne Beth Jensen 


Flere prosjekter