KOFA-gebyr på 1,5 millioner

Klageorganet for offentlige anskaffelser (KOFA) har ilagt Kriminalomsorgen region øst et gebyr på 1,5 millioner kroner for brudd på plikten til å lyse ut offentlig anbud.

Årsaken til at Kriminalomsorgen region øst er ilagt gebyret er at de i november 2007 inngikk en kontrakt på levering av fjernvarme til Halden fengsel uten forutgående konkurranse.

Gebyret er det største KOFA har ilagt for ulovlig direkteanskaffelse, etter at muligheten til å gi slikt gebyr ble innført i januar 2007.

Klagenemda fant at det var grovt uaktsomt av Kriminalomsorgen region øst å unnlate kunngjøring fordi de burde skjønt at anskaffelsen ikke kunne være unntatt regelverket for offentlige anskaffelser. Innklagede tok en risiko ved å forholde seg til en vurdering som Statsbygg foretok i forkant, og hvor det ble konkludert med at anskaffelsen var unntatt fra forskriften.

Det skjerpet kravet til aktsomhet at det her var snakk om en stor kontraktssum på 20,4 millioner kroner, og en kontrakt av spesielt lang varighet (15 år).