Advarer mot gjeldsfelle

Du kan lure deg selv hvis bilen betales ved å øke boliglånet, mener Elcon Santander Consumer Bank, som har undersøkt hvordan nordmenn finansierer bilkjøp. 

Halvparten av de spurte benyttet egne midler sist de kjøpte bil. En tredjedel lånte penger i hovedbanken sin. De øvrige tok opp lån gjennom bilforhandleren eller i et finansieringsselskap.

Undersøkelsen er utført for Elcon Santander av analysebyrået Zapera Receptor.

Pant i bilen
– Mange av dem som låner i banken sin utvider et boliglån med svært lang løpetid. Dermed blir de sittende med gjelden mens bilens verdi faller år for år, sier salgssjef Jørgen Rui i Elcon Santander, som finansierer drøyt 50 000 bilkjøp årlig.

Han mener det er en god regel at et billån betales ned i takt med verdifallet på bilen.

– I mange tilfeller oppdager kjøperne at lån med pant i bilen kan være like økonomisk gunstig som å låne mer på boligen, sier Rui.

Et klart flertall av de spurte i undersøkelsen mente boliglån er billigere enn billån. De fleste ga også uttrykk for at de ønsker å nedbetale lån så raskt de kan og at billånet er det første de kvitter seg med.

Søker trygghet
– Trygt oppgjør, garantiordninger og fleksibel nedbetalingsplan er de viktigste punktene når bilkjøperne vurderer en långiver, sier prosjektleder Per Ståle Ekrol i Zapera Receptor, som er faglig ansvarlig for undersøkelsen.

De fleste kontakter først banken sin når de skal søke informasjon om bilfinansiering.

– To tredjedeler oppsøker banken. En tredjepart spør bilforhandleren, sier Ekrol.

Mange har allerede forberedt seg på tøffere økonomiske tider.

– Folk er nok helt klart mer forsiktige med å sette seg i gjeld nå. Det merker vi godt i kontakten med kundene, sier Jørgen Rui i Elcon Santander.