Stopper ikke for jernbanebommene

Mange bilister leker russisk rulett med toget. De siste årene er de 460 jernbanebommene her i landet påkjørt 134 ganger. Jernbaneverket er bekymret og frykter nye dødsulykker.

 

I 2005 ble det registrert 27 bompåkjørsler, i 2006 økte dette til 36 og i fjor endte det med 42 påkjørsler. Hittil i år er bommene blitt truffet av biler 29 ganger.
- Vi har registrert 134 bompåkjørsler fra 2005 fram til i dag. I tillegg har det vært minst like mange nestenulykker og tilfeller av at bilister har kjørt slalåm mellom bommene, forteller sikkerhetsdirektør Monika L. Eknes i Jernbaneverket til Dagsavisen.

I alt er det 3.761 planoverganger i Norge. 460 av disse er sikret med lys- og lydsignal og bom. Det kan ta svært kort tid fra bommene går ned til toget kommer, men likevel gir mange bilister gass i stedet for å tråkke på bremsepedalen når de ser at bommen senkes.

- Et sammenstøt mellom en personbil og et tog kan få dramatiske konsekvenser. De som sitter i bilen, har dårlige odds. I ett av tre tilfeller betyr et slikt sammenstøt at noen i bilen omkommer, forteller Eknes.

- Også større kjøretøy kjører på bommene. Ved et sammenstøt mellom en lastebil og et tog er det også fare for at lokføreren omkommer. I verste fall kan togpassasjerene være i fare, fordi et slikt sammenstøt kan føre til en avsporing, sier hun.

Til tross for alle nestenulykkene har det ikke vært dødsulykker på norske planoverganger siden 2005.

- Vi har vært heldige, mener sikkerhetsdirektør Eknes.