Prektig statsminister-bolig

Det som var en byggeplass fullt av gammelt og nytt skrot, er snart en innflyttingsklar statsministerbolig. Statsbygg lover at den skal stå nøkkelferdig i løpet av høsten. SE VIDEO

- Alt ser ut til å gå etter planen. Statsministerboligen skal stå ferdigstilt høsten 2008, og vi har også holdt oss innenfor den vedtatte kostnadsrammen, sier prosjektleder Lasse Kwetzinsky i Statsbygg til NTB.

En storslagen statsministerbolig står snart innflyttingsklar, og Jens Stoltenberg kan se fram mot å flytte fra Nordberg til en mer representativ bolig. Statsministeren med familie får 400 kvadratmeter å boltre seg på. I tillegg kommer rundt 250 kvadratmeter som kan benyttes til gjester.

Flott hageanlegg
Noe av det mest spektakulære blir hageanlegget som skal danne en enhet av de fire eiendommene som er brukt til statsministerboligen. Den nye hageanlegget er utformet av Snøhetta AS og bygger på formgivning fra 1800-tallets hager. Det blir spennende valg av materialer og dekor - med en frodig beplantning som skal sørge for en lun og fin atmosfære.

Statsministerboligen har terrasser i tre plan, og alle vil få dekke i oppdalsskifer, pergola i tre for klatreplanter og en skifermur og terrengtrapp ned til hagen. Det vil skapes rom for en fjellhage med en stilisert fjellbekk og en fontene med sentral plass i hagen.

Fornminner
- Jeg er sikker på at hagen vil falle i smak. Det blir lagt ned et stort arbeid for å bevare den gamle stilarten, sier Kwetzinsky. På Krum sitt kartverk fra 1888 er den opprinnelige hagen vist tydelig, som et helhetlig og godt bevart område. Anlegget ligger rett bak Slottet,| og på statsministertomten er det tidligere blitt funnet fredede fornminner i form av stolpehull og kokegroper.