Kan bli enda mer søndagsåpent

De store byggvarekjedene vurderer å holde søndagsåpent flere søndager, dersom det ikke kommer noen reaksjon fra myndighetene.

- Vi har ingenting hørt, annet enn at statsråd Trond Giske misliker at vi har oppfordret til å bruke hans hemmelige telefonnummer. Til selve saken har det ikke kommet noen reaksjon fra myndighetene, sier talsmann for aksjonen, Tom Borthen til NTB.

Kultur- og kirkedepartementet ønsket mandag ikke å gi noen kommentar til NTB om hva som blir gjort etter at en rekke byggvarekjeder bevisst har brutt Helligdagsloven i en samordnet aksjon.

Konkurransevridning
Borthen er administrerende direktør i Løvenskiold Handel, som eier blant annet byggvarekjeden Maxbo. De store kjedene Jernia, Byggmakker, Maxbo, Montér og Mester Grønn holdt åpent søndag, selv om dette er ulovlig etter Helligdagsloven. Dette gjorde kjedene i protest mot at Plantasjen holder søndagsåpent.
Borthen mener Plantasjen omsetter mange av de samme produktene som byggvarekjedene, og ikke bare blomster.

- Vi ønsker søndagsstengt for alle, og mener at en åpningstid fra klokken 07 om morgenen til 20 om kvelden er tilstrekkelig for forbrukerne. Det er et unntak i Helligdagsloven for gartnerier som i det vesentlige selger busker og planter. Plantasjen selger alt fra gressklippere til hagegriller og hagemøbler, redskaper og andre bygningsartikler. At de kan holde søndagsåpent gir en konkurransevridning for bransjen som vi ikke kan finne oss i. Derfor vil vi vurdere å holde åpent flere søndager dersom det ikke kommer noen reaksjon, sier Borthen.

Giskes bord
Den som må reagere er kulturminister Trond Giske, ettersom det er han som administrerer Helligdagsloven. Ifølge paragraf 5 i denne loven kan utsalgssteder som i det vesentlige selger «blomster, planter og andre hageartikler» holde åpent på helligdager.

- Helligdagsloven ble lagt fram av Regjeringen Bondevik og vedtatt av et samlet storting etter grundig behandling. Nå er det opp til politi og rettsvesen å håndheve loven, det er ikke departementets oppgave, sa Giske til NTB søndag.

Partileder Torstein Dahle i partiet Rødt bekrefter overfor NTB at partiet har anmeldt både Maxbo og Plantasjen til politiet. Han håper at påtalemyndigheten vil følge opp, ettersom det denne gangen dreier seg om en bevisst og samordnet aksjon.

- Søndag er i utgangspunktet fridag for alle. Vi krever at Giske tar 360.000 ansatte i varehandelen på alvor, sier Dahle.

Han mener at lovendring ikke er nødvendig, men at Giske bør lage en egen forskrift som presiserer hva som ligger i hageartikler.

Likhet for loven
Også LO krever likhet for loven i varehandelen.

- Vi tar avstand fra aksjonsformen søndag, men deler frustrasjonen som kommer til uttrykk, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes til NTB.

Hun sier at LO-forbundet Handel og Kontor over flere år har anmeldt virksomheter de mener bryter loven, men at samtlige saker er blitt henlagt.

- Det er åpenbart at manglende håndheving over tid har ført til at enkelte virksomheter har tatt seg til rette ut over hva loven har ment, sier Sundnes.
Hun mener at antall ansatte som må jobbe på søndager må holdes på et minimum slik at søndagen kan være en kollektiv fridag. Da er det viktig at virksomheter som tøyer strikken blir møtt med sanksjoner som virker preventivt.