Protesterte ved å holde søndagsåpent

Fem av Norges største handelsbedrifter mener dagens praktisering av søndagshandel skaper en alvorlig urettferdig konkurransesituasjon.

De ville gi en forsmak på hva konsekvensene kan bli hvis ikke statsråd Trond Giske tydeliggjør loven. Dette gjorde de ved å holde søndagsåpent en rekke steder over hele landet.

Bak aksjonen "Likhet for loven - også på søndager", som krever en ryddig søndagshandel i Norge, står Byggmakker, Jernia, Maxbo, Mester Grønn og Montér. Det de reagerer på er at flere hagesentre, med Plantasjen i spissen, har en urettferdig konkurransefordel.

- Vi ber statsråd Trond Giske om å tydeliggjøre regelverket, sier administrerende direktør i Maxbo, Tom Borthen.

Hageartikler
Det er Lov om Helligdager som regulerer hvem som kan drive søndagshandel i Norge. Loven hører inn under Kultur- og Kirkedepartementet som ledes av statsråd Trond Giske. I hovedsak har myndighetene åpnet opp for at bensinstasjoner, små butikker, suvenirbutikker og hagesentre kan holde åpent på søndager. Lovteksten sier videre at når det gjelder hagesentre kan de holde søndagsåpent hvis de i det vesentligste selger planter, blomster og andre hageartikler.

Fått dokumentasjon
- For tre år siden dokumenterte vi for Kirke- og Kulturdepartementet at enkelte aktører hadde et vareutvalg som gikk langt ut over blomster, planter og hageartikler. (se bilder) Situasjonen har ikke endret seg. Fremdeles tilbyr en rekke søndagsåpne hagesentre et bredt vareutvalg som går langt utover å selge vesentligst planter, blomster og hageartikler. Siden vi holder søndagsstengt betyr denne praksisen at vi blir utsatt for en urettferdig konkurranse, sier Borthen.

Holder åpent
Handelsnæringen i Norge sysselsetter 360.000 ansatte. Tom Borthen frykter at hvis ikke dagens søndagshandel innskjerpes vil alle disse tusener av ansatte kunne miste retten til søndagsfri.

- Hvis ikke myndighetene retter opp den urettferdige konkurransesituasjonen, må vi vurdere å åpne våre varehus og butikker på søndager. Dette er noe vi egentlig ikke ønsker å gjøre, men vi kan bli tvunget til å gjøre det for å sikre våre ansattes arbeidsplasser, sier Borthen som er svært kritisk til at Giske ikke har gjort noe med saken.

Les mer her