Scanpix

Umulig å få ut savnede uten å rive blokken fra toppen

Seniorforsker Erik Thorenfeldt sier det blir umulig å få ut de savnede etter rasulykken i Ålesund uten å rive blokken fra toppen.

Det kan bety at det vil ta lang tid å få de fem savnede ut.

- Det blir umulig å få ut de savnede uten å rive huset fra toppen og nedover, sier Erik Thorenfeldt ved SINTEF Byggforsk til NTB.

Denne opplysningen kom brått på politifolkene og andre som var til stede på pressekonferansen lørdag kveld.

Må rives
Om selve bygget sa Thorenfeldt at det er et solid bygg. De øverste etasjene har tålt belastningen ved å bli flyttet på. Murene er plasstøpt. Det samme er enkelte vegger. Den øverste konstruksjonen fremstår som en «stiv boks». Usikkerheten rundt fjellets stabilitet kommer i tillegg til ustabiliteten i selve bygget, ifølge Thorenfeldt.

- Fjellet skal totalskannes. Den delen av fjellet som allerede har rast ut kan trykke mot bygningen. Det er nødvendig å finne ut om den store fjellblokken ligger stabilt, eller om den kan bevege seg videre nedover, dersom bygget fjernes, sier han.

Eksplosjonsfaren i det sammenraste blokken i Fjelltunvegen 31 i Ålesund er fortsatt stor. Politiet opprettholder derfor evakueringen av de om lag 420 personene som har vært nødt til å flytte fra hjemmene sine. Stabssjef John Kåre Flo sier det er umulig å si når de evakuerte kan flytte hjem igjen.

Skjerper sikkerheten
Brannsjef Geir Thorsen opplyser at det arbeides med å øke forbrenningen på gassen.

Lørdag kveld starter forberedelsen av en boreoperasjon, slik at en kan komme inn til tanken. På den måten kan man finne ut hvor mye som er igjen på tanken, og øke avbrenningen. Dette kan gjøre det mulig ved å sikre bygget der gasstanken ligger.

Mens dette arbeidet pågår, vil sikkerheten for egne mannskaper og for pressen som har holdt til 100-150 meter fra bygget bli skjerpet, opplyste Thorsen. Det kan bety at pressen i en periode ikke får mulighet til å følge operasjonen direkte.