Varierende lønnsomhet i Mesta

Mesta leverer et årsresultat på 196 millioner kroner før skatt i 2007, men har fortsatt utfordringer med å oppnå tilfredsstillende lønnsomhet.

Selskapet har iverksatt flere tiltak som skal forbedre inntjeningen.

Selskapet skriver i en melding at selv om det er store variasjoner på lønnsomheten innen alle virksomhetsområdene, er lønnsomheten gjennomgående for lav. Anlegg og Materialproduksjon trekker resultatet ned i 2007. Virksomhetsområdet Asfalt leverte en markant resultatforbedring i 2007, mens virksomhetsområdet Drift viste en positiv resultatutvikling i annet halvår. Virksomhetsområdet Elektro oppnådde et tilfredsstillende resultat i sitt første driftsår.

Årsresultatet for 2007 er blant annet preget av sluttoppgjør med Statens pensjonskasse i forbindelse med at bedriften har besluttet å etablere egen pensjonskasse.

- Det er de senere årene iverksatt en rekke produksjonsforbedrende tiltak. Produksjonsforbedringsarbeidet er tidkrevende, men vi begynner å se en positiv utvikling i hele bedriften. I tillegg arbeides det med sikte på å etablere en konsernmodell allerede i år. Gjennom dette får vi tydeliggjort resultatansvaret og økt eierskap til balansen. En ny organisering vil også legge til rette for mer fokusert oppfølging av datterselskapene og styrking av deres særtrekk, sier adm. direktør Kyrre Olaf Johansen i Mesta.

Johansen har tidligere varslet at resultatforventningene har vært lave i 2006, 2007 og 2008.

- Vi forventer en tydelig resultatforbedring først i 2009. Overgangen fra forvaltning til forretning innebærer mange endringsprosesser. Det er tidkrevende å bygge en kommersiell kultur i en bedrift som for bare fem år siden var en forvaltningsbedrift, sier Johansen.