Bosch runder 80

Verktøyprodusenten Bosch feirer i år sitt 80 års jubileum.  

Siden fremstillingen av den første motoriserte hårtørreren i 1928 som ble kalt Forfex, har Bosch opplevd en rivende utvikling. Bosch har i dag mer enn 15.000 medarbeidere i hele verden som årlig utvikler, produserer og selger over 32 millioner elektriske verktøy.

Hvert sekund er det en person et sted i verden som velger et verktøy fra Bosch-familien. Divisjonen var først på markedet med lithium-ion-teknologi, og er nå markedsleder på området. Bosch elektroverktøy lanserer ca. 100 nye produkter hvert år, hvorav flere har lithium-ion-teknologi, som er den mest etterspurte teknologien innen elektroverktøy.

Et lithium-ion batteri har ikke en såkalt minneeffekt, det vil si at batteriet ikke behøver brukes helt ut før det må lades på nytt. Dessuten har lithium-ion batterier lengre levetid enn konvensjonelle batterier, noe som gjør at apparatet kan benyttes i lengre perioder av gangen uten avbrekk for å lade.

Rekken av populære Bosch-produkter med lithium-ion-teknologi er lang. Den lille skruetrekkeren Ixo er produsert i mer enn seks millioner eksemplarer verden over, og er det bestselgende elektroverktøyet på markedet. På hageområdet er busktrimmeren Isio den minste og letteste av sitt slag i verden.

Den eksemplariske måten Bosch tenker innovativt gjør at produktiviteten og nytenkningen er der i dag som den var for 80 år siden. Bosch Power Tools slipper omtrent 100 nye produkter inn i markedet år etter år, og med 40 % turnover oppnådd på nye produkter etter 24 måneder. ”Vi hviler ikke på laurbærene. Det er viktig for oss å hele tiden utvikle oss og følge innovasjonen”, siger Uwe Raschke, internasjonal direktør for Bosch Power Tools. ”Det er ingen tilfeldighet at vi kan producere populært verktøy. Det er resultatet av at vi hele tiden forbedrer våre prosesser fra idéutvikling til det ferdige produktet”, avslutter Uwe Raschke.

Bosch har også gjort seg bemerket på verdensplan med andre produkter. Den digitale avstandsmåleren DLE 50 er verdens minste digitale måler og var med på i begynnelsen av året å gjøre Bosch til markedsleder innenfor måleutstyr. I 1931 utviklet Bosch sin første elektriske borhammer, som har blitt videreutviklet og har på sin vei slått flere verdensrekorder.

En annen suksesshistorie begynte i 1944 med utviklingen av stikksagen. Under designing av en kappsag oppdaget ingeniører hos Bosch at det ville være meget fordelaktig om sagbladet kunne holdes med én hånd fremfor med begge hender i begge ender. Ingeniørene tenkte som en nål i en symaskin og kom derfor frem til hva vi i dag kaller for stikksagen, og denne ble først gang produsert i Sveits. Dette ble startskuddet til enda en verdenssuksess, og i 2007 ble stikkblad nummer 4 milliarder produsert, det er nok blader til å trekke en linje fra jorden til månen.