Arnstad trekker seg i Enova

Administrerende direktør Eli Arnstad trakk seg mandag som sjef i Enova på grunn av påstander om mobbing. Beskyldningen er ikke konkretisert, og er satt fram av personer som foreløpig er anonyme.

 

Eli Arnstad

* Eli Arnstad er fra Stjørdal i Nord-Trøndelag. Hun er 45 år gammel.
* I 2001 ble hun direktør for Enova
* Hun møtte på Stortinget som fast representant for Senterpartiet mens Johan J. Jakobsen var statsråd fra oktober 1985 til mai 1986 og fra oktober 1989 til november 1990. Samlet ansiennitet ble ett år og 313 dager.
* Hun har blant annet arbeidet som bankfunksjonær i Sparebanken Midt-Norge, vært direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter og daglig leder ved Stjørdal Næringsforum.
* Hun var medlem av fylkestinget i Nord-Trøndelag i to perioder 1983-1991.
* Arnstad har hatt flere offentlige verv, blant annet medlem av styret for Posten Norge fra 2006.

Dette kom fram på en pressekonferanse der Eli Arnstad og Enovas styreleder Jørn Rattsø orienterte om den situasjonen som har oppstått i det statlige selskapet. Enova arbeider for å fremme energisparing og miljøvennlige energikilder.
Eli Arnstad har ledet Enova siden starten i 2001. Hun kommenterer mobbebeskyldningene slik:
– Dette er en beskrivelse jeg ikke kjenner meg igjen i, sa hun på pressekonferansen.
Hun forklarer at når hun likevel velger å si opp, er det fordi hun oppfatter beskyldningen så handlingslammende og ødeleggende for arbeidet i Enova og for henne som leder, at det blir svært vanskelig å fortsette.
Styrets tillit
– Styret og jeg beklager at Eli Arnstad går. Eli Arnstad har styrets tillit, sa styreleder Jørn Rattsø på pressekonferansen.
Han opplyser at i arbeidsmiljøundersøkelsen som ligger til grunn for denne saken, er det én person som mener seg mobbet. Fire andre personer hevder at de har observert mobbing. Hvem disse personene er, og hva den påståtte mobbingen består i, går ikke fram av undersøkelsen, og er heller ikke på annen måte kjent for styret.
Eli Arnstad opplyser at hun tok sin beslutning i løpet av helga, etter at verneombudet og en tillitsvalgt hadde tatt påstandene om mobbing opp med styret.
Valla-saken
Eli Arnstad ble på pressekonferansen spurt om hun har lest Gerd-Liv Vallas bok «Prosessen», og om hun ser noen sammenheng mellom de to sakene. Hun svarte slik:
– Jeg har lest boka. Men jeg vil ikke trekke sammenligninger i det hele tatt. Det var en helt annen type prosess.
– Vanskelig å forstå
Jørn Rattsø sier at styret ser på dette som «svært alvorlige beskyldninger». Han opplyste på pressekonferansen at styret tilbød enkeltpersoner som har følt seg mobbet, å legge fram sin sak for et underutvalg i styret.
– Ingen har kommet til styret. Neste steg var å engasjere en tredje part med profesjonell kompetanse. Styrets hensikt var å fortsette med Eli Arnstad som leder, og samtidig foreta en avklaring, sa Rattsø.
Han mener at når ordet mobbing er brukt, er dette så alvorlig at styret må reagere.
I en pressemelding med en uttalelse fra styret heter det at beskyldningene om mobbing er «vanskelig å forstå».
Ingen sluttpakke
Styret opplyser at Eli Arnstad ikke har bedt om noen sluttpakke. Men hun får lønn ut oppsigelsestiden på seks måneder, uten å ha arbeidsplikt.
Etter eget ønske fratrer hun straks. Hun blir erstattet av Fridtjof Unander, som er konstituert inntil ny administrerende direktør er ansatt.
«Påstandene er verken dokumentert eller konkretisert for meg. Det har gjort at jeg har brukt noen uker på å områ meg. Jeg har vurdert flere alternative måter å håndtere situasjonen på, men har altså kommet til at jeg ikke kan fortsette. En slik beskyldning er så alvorlig at når den først er fremsatt blir det vanskelig for meg å fortsette som sjef i Enova», skriver Eli Arnstad i en pressemelding der hun kommenterer sin oppsigelse.

Styret i Enova har også lagt ut en pressemelding på Enovas hjemmeside. De har tillit til Eli Arnstad og har ønsket at hun kunne fortsette som administrerende direktør i Enova. Beskyldningene om mobbing er slik styret ser det vanskelig å forstå. Arbeidet med å oppklare hva som ligger i disse beskyldningene er ikke fullført. Styret aksepterer oppsigelsen.

Styret konstituerer Fridtjof Unander som administrerende direktør for tiden fram til ny administrerende direktør er tilsatt.