Stort håp til nytt tunnelhvelv

- På fjellsprengnings- konferansen ble det nye Flexi-hvelvet vist. Dette er et produkt som Vik Ørsta (som det nye firmaet vil hete fra nyttår) venter seg mye av.

Dette med tunnelhvelv har vært en stor utfordring, og mange av de hvelv som er brukt i norske veitunneler, har vist seg ikke å holde mål. Nå håper man å ha lansert et hvelv som virkelig holder.

- Vi har lagt ned mye arbeid i utviklingen av dette hvelvet, sier daglig leder Svenn Egil Finden til Byggeindustrien.

- Dette er en helt ny måte å tenke vann- og frostsikring på. Vi skal ha et prøveoppsett i Eidet-tunnelen i Østfold. Basert på dette oppsettet vil vi få en endelig godkjennelsen sommeren 2008. Da kan vi sette i gang for alvor. Dette hvelvet har allerede en teknisk godkjennelse i tunneler med profil T8,5 og T9,5 i kombinasjon med føringskant/veggelement av betong og hvor tunge kjøretøyer ikke kan komme opp i over 110 km/time. For spesielt innvidde kan vi også si at hvelvet er godkjent for frostmengde F10 inntil 25000 h°C . Hvelvet er godkjent i alle tunnelklasser.

Det har lenge vært arbeidet for å finne en erstatning for PE-skum, og de mener man nå gjennom bruk av kompositter har løst utfordringene.

- Vi bruker ikke brennbare materialer i denne løsningen. Dette er testet etter ISO 9705. Dette hvelvet tilfredsstiller håndbok 163 (2006). Det betyr at vi har funnet en løsning som kan erstatte PE-skum. Dette er også et fleksibelt system som lett lar seg kombinere med andre løsninger. Montasje og vedlikehold kan gjøres selv om tunnelen er under trafikk. Renhold og vedlikehold er også veldig mye enklere ved denne løsningen enn med tidligere systemer. Det har stor styrke og det er ikke brukt korrosive materialer, sier han.

Dette nye hvelvet skal produseres på egne fabrikker. Platene lages ved Vello Nordic AS i Skodje.

Hvelvet vil bli markedsført og solgt gjennom selskapet Tunnelteknikk AS som også vil forestå selve montasjen.

Vik Ørsta - det nye navnet
Fra årsskiftet vil virksomheten i Vik Verk AS og Ørsta Stål AS bli samlet under navnet Vik Ørsta AS. Begge firma er i dag datterselskap i SaferoadGruppen som også har hovedkontor i Ørsta. Totalt er det 330 ansatte i Vik Ørsta som omsetter for 570 millioner kroner. I hele SaferoadGruppen er det 1 100 ansatte og omsetningen er ca. 2 milliarder kroner. Det er ca. 34 bedrifter i inn- og utland.