Svensk bygningsarbeider beordret til Norge

Det er stor diskusjon blant de svenske bygningsarbeiderne etter at en ledigmeldt svenske i Sunne er beordret til Norge for å jobbe. Det spesielle ved situasjonen er at det er bygningsarbeidernes egen A-kasse som har bestemt dette.

 

Svensk TV1 hadde et stort oppslag om dette i går kveld. I og med at svensken ikke ville dra til Norge, har han fått avkortet sine utbetalinger. Saken har allerede vært innom rettsapparatet. Der tapte bygningsarbeideren. Nå går saken videre opp i rettsystemet. Taper han også der vil dette få enorme konsekvenser for svært mange ledigmeldte i Sverige.

Saken er at det er ca. 25 mil fra Sunne til Norge, men han kan måtte reise langt lenger i Sverige for å ta jobb. Det de svenske bygningsarbeiderne reagerer på, er at deres forsikringsdekning og sosial nettverk ellers blir dårligere om de må jobbe i Norge. I dag er det ca. 4000 organiserte svenske bygningsarbeidere som jobber i Norge.

Det svenske bygningsarbeidere frykter mest ved å måtte jobbe i et annet land, er kanskje ikke Norge. Men dersom man blir pålagt å reise til Russland eller Estland for å nevne noe, er de redd for at det kan gå riktig galt. Likevel er saken med bygningsarbeideren fra Sunne blitt den prinsippsak som det nå er stor oppmerksomhet til. Det spesielle er at foreningen og A-kassen som eies av foreningen nå er motparter i retten.