Jernbaneprosjekt på is

Økte byggekostnader gjør at flere jernbaneprosjekt nå må utsettes, og nå er entreprenørene i ferd med å miste interesse for å regne på prosjektene, skriver Dagsavisen. 

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete sier til avisen at færre og høyere anbud fører til at flere planlagte jernbane utbygginger nå legges på is. Blant annet blir det foreløpig ikke noe av dobbeltspor til Tønsberg.

– De siste kostnadsberegningene viser at dobbeltsporet der vil koste rundt en milliard. Det er en dobling av anslaget fra bare to-tre år siden. Konsekvensen av prispresset er at det ikke er rom for å starte opp alle prosjekter som er vedtatt, sier Navarsete til Dagsavisen.

Jernbaneverket trekker frem økte råvarepriser som den viktigste årsaken til de høye anbudene, men aktører i byggenæringer peker også på andre ting. Blant annet høyt konfliktnivå mellom entreprenører og statlige utbyggere.

Pål Syse i Skanska sier til avisen at entreprenørene heller ikke liker å regne på prosjekter som ikke blir realisert.

– Bare den siste tiden har vi hatt laveste anbud på fire samferdselsprosjekter, som så er blitt utsatt fordi forhåndskalkylene er blitt overskredet. Det er ikke lønnsomt for oss å bruke ressurser på prosjekter som ikke blir satt i gang. Jo flere eksempler vi får på det, jo mindre interessant er det å utarbeide tilbud, sier Syse til Dagsavisen.