Fafo: Sør-Norge stikker av med oljegevinst fra nord

Sør-Norge kan stikke av med hele potten ved oljevirksomhet i nord. Nord-Norge kan ikke regne med økonomiske ringvirkninger av betydning, ifølge en rapport fra Fafo.

 

Fafo-rapporten «Varsel om vekst» konkluderer med at oljepengene neppe vil forbli i Nord-Norge. Ifølge rapporten er det mest sannsynlige at ringvirkningene i Nord-Norge får et enklave-preg rundt Helgeland, Vesterålen, Tromsø og Hammerfest/Alta.
- Av fire ulike framtidsscenarioer er noen vekstenklaver i nord det mest sannsynlige utfallet, sier daglig leder Jon M. Hippe i Fafo til Aftenposten.
Hippe er sammen med forsker Gudmund Hernes hovedansvarlig for rapporten.
Ifølge rapporten vil mesteparten av oppdrag og kompetansebygging skje på dagens etablerte lokaliseringer, det vil si i Rogaland, Hordaland, Midt-Norge, Oslo, Akershus og i utlandet.
Rapportens konklusjon står i sterk kontrast til ECON-rapporten fra i fjor. Den spådde at olje- og gassvirksomheten i nord skulle snu landet på hodet og føre til store økonomiske ringvirkninger i de tre nordligste fylkene.
- Ser vi på det som faktisk skjer, tyder alt på at utviklingen ikke vil snu Norge på hodet. Tvert imot. De sterkeste ringvirkningene fra utbyggingen i nord vil merkes i sør. Forestillingen om at Norge skal snus på hodet har tilslørt noe av den nødvendige bekymring som burde være der hos lokale og nasjonale myndigheter og kommersielle aktører, sier Hippe.