Enklere å kjøpe eiendomsaksjeselskaper

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen sender på høring forslag om en ny forskrift som skal gjøre det enklere å kjøpe eiendomsaksjeselskaper.

Forslaget er del av regjeringens kartleggings- og forenklingsarbeid for næringslivet.

Kjøp av næringseiendom skjer stort sett ved kjøp av aksjeselskaper. Forskriften skal gjøre det unødvendig for kjøpere av såkalte "rene" eiendomsaksjeselskaper ("single purpose"-selskaper) å søke departementet om dispensasjon fra aksjelovens § 8-10, som har forbud mot å bruke selskapets egne midler som sikkerhet ved oppkjøp av selskapet. Aksjelovens forbud tar sikte på å ramme spekulative disposisjoner til skade for selskapet, kreditorene, aksjeeiere og de ansatte. Disse hensynene slår ikke til ved kjøp av eiendomsaksjeselskaper som ikke har annen virksomhet enn eiendommen, ikke har ansatte, har én aksjeeier og ikke har vesentlige kreditorer utover långiver som finansierer kjøpet.

Nærings- og handelsdepartementet har de siste årene opplevd en sterk vekst i antall søknader om dispensasjon i forbindelse med sikkerhetsstillelse i såkalte "rene" eiendomsaksjeselskaper. I fjor kom det inn nær 200 saker, og hittil i år er det kommet rundt 150 søknader.

- I disse sakene der hensynene bak forbudet i aksjeloven ikke slår til, er det fornuftig både for næringslivet og for departementet at det kommer en forskrift. For eiendomskjøperne vil dette bety sparte penger ved at de slipper å sende inn søknad og fordi eiendomstransaksjonene kan gjennomføres raskere når man slipper å vente på saksbehandlingen i departementet. Dette blir en vinn-vinn-situasjon for alle, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

I arbeidet med forskriften har Nærings- og handelsdepartementet gjennomført en bred prosess med brukermedvirkning fra sentrale aktører innen juridisk rådgivning og finans som har erfaring med dispensasjonssøknader. Dette er gjort for å kartlegge de løpende administrative kostnadene næringslivet har ved å forholde seg til aksjeloven § 8-10. Kartleggingen inngår som en del av regjeringens prosjekt Kartlegging og forenkling 2006-2009, som tar sikte på en betydelig reduksjon av næringslivets kostnader ved oppfyllelse av informasjonskrav.

- All lovgivning i Norge som inneholder informasjonskrav rettet mot næringslivet omfattes av dette prosjektet. For meg som leder dette arbeidet er det derfor viktig å gå foran med et godt eksempel og komme med konkrete forenklingstiltak for næringslivet, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

- Høringsfristen er 1. september, og deretter tar jeg sikte på å få fastsatt en forskrift så raskt som mulig, sier han.