LO godtar krav fra Arbeidstilsynet

Landsorganisasjonen godtar påleggene som Arbeidstilsynet er kommet med i kjølvannet av Valla-saken. LO har frist til 1. mars neste år med å bedre arbeidsmiljøet.

 

Arbeidstilsynet kom tidligere i år med pålegg på fire områder som alle angår arbeidsmiljøet i bred forstand. Nå har både LO som arbeidsgiver for de ansatte ved hovedkontoret i Oslo og ved distriktskontorene, og hovedverneombudet godtatt anmerkningene.

- Begge parter har akseptert hvilke forhold LO må gripe fatt i. Derfor har vi et godt utgangspunkt. Initiativet ligger hos LO, og det er ingen grunn til å tro at ikke våre pålegg blir fulgt opp, sier seniorrådgiver Ola Winsvold i Arbeidstilsynet Oslo til NTB.

Ikke mobbekultur
I sin rapport fra midten av juni sier tilsynet at det ikke er funnet noen frykt- og mobbekultur i LO, men at flere forhold må rettes opp før LO kan sies å håndheve arbeidsmiljøloven på en korrekt og forsvarlig måte.
Det generelle inntrykket i rapporten fra Arbeidstilsynet er at LO-ansatte trives på jobben og blant kollegene.

Bortsatt fra å be om en måneds lenger frist til å innfri kravet som gjelder arbeidstid, er det verken kommet innvendinger fra LOs ledelse eller de ansatte. Fristen er satt til 1. mars neste år.

- Dette er en forholdsvis lang frist, men den må ses i sammenheng med kompleksiteten i de påleggene Arbeidstilsynet har framført, sier Winsvold.
Tilsynsrapporten gir LO beskjed om å legge større vekt på arbeidsmiljøet, blant annet etablere rutiner for å forebygge, avdekke og håndtere eventuelle konflikter og meldinger om trakassering.

Høyere status
Arbeidsmiljøutvalget og vernetjenesten i Landsorganisasjonen må få en høyere status internt i bedriften og gis bedre mulighet til å utføre sine oppgaver, heter det i tilsynsrapporten.
LOs ledelse blir også pålagt å passe på arbeidstidsbestemmelsene bedre, særlig når det gjelder de stillingene som er unntatt fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om overtid. Helsemessige følger av overtid må også følges bedre opp.

Arbeidstilsynets undersøkelse i LO ble gjort i perioden 16.-20. april, godt over en måned etter at Gerd-Liv Valla hadde trukket seg som LO-leder. Tilsynet sier det ikke er funnet grunnlag for å si at LO har større konflikter enn andre virksomheter, eller at det skulle være vanskeligere å ta dem opp.

Dette står i sterk kontrast til konklusjonene i Fougner-utvalget som ble nedsatt at LO for å granske Valla-saken. Dette utvalget konkluderte med at LO led under en fryktkultur.