Ny kraftledning fra Varangerbotn til Skogfoss

NVE gir Varanger KraftNett AS konsesjon til å bygge og drive en 132 kV kraftledning fra Varangerbotn i Nesseby kommune til Skogfoss i Sør-Varanger kommune i Finnmark.

- Kraftledningen vil styrke forsyningssikkerheten i Øst-Finnmark og øke overføringskapasiteten, sier avdelingsdirektør i NVE Bjørn Wold.

Vedtaket begrunnes hovedsaklig ut fra behovet for å styrke forsyningssikkerheten i Øst-Finnmark fordi eksisterende kraftledninger som forsyner området er modne for revisjon. Den nye kraftledningen vil også gjøre det mulig å øke importen av kraft fra Russland.

Det gis konsesjon til bygging og drift av kraftledningen via Sandnes og Langfjordeid (alternativ 3) på strekningen fra Munkefjord til Skogfoss, fordi dette alternativet anses å ha de minste negative konsekvensene for reindriften og natur- og landskapsverdier. Det gis også konsesjon til å legge kraftledningen utenom bebygde områder i Neiden og Bugøyfjord. Kraftledningen vil bli om lag 130 km lang.

Den eksisterende 66 kV ledningen på samme strekning skal rives når den nye ledningen er satt i drift. For å redusere de negative virkningene av tiltaket har NVE blant annet satt vilkår om transportplan, skånsom trasérydding og om å ta hensyn til reindriften og hekkelokaliteter for fugl. Ytterligere opplysninger om kraftledningen.