- Årets første kvartal er vår lavsesong, men samtlige forretningsområder holder i sine forbedringer fra 2020 og har et stabilt nivå, sier konsernsjef Tomas Carlsson. Foto: NCC

Tomas Carlsson: Fornøyd med utviklingen i Norge

NCC kunne onsdag morgen legge frem tallene for første kvartal, og konsernsjef Tomas Carlsson sier de har fått en bra start på året.

Tallene viser en noe lavere omsetning og et lavere resultat enn på samme tid i fjor.

Nettoomsetningen endte på 10,140 milliarder svenske kroner, mot 11,766 milliarder på samme tid året før. Driftsresultatet endte på -144 millioner svenske kroner mot -69 millioner i fjor. Etter skatt endte resultatet på -124 millioner (-84).

- Årets første kvartal er vår lavsesong, men samtlige forretningsområder holder i sine forbedringer fra 2020 og har et stabilt nivå, sier Carlsson i en melding fra konsernet.

Til Byggeindustrien sier konsernsjefen at han er fornøyd med utviklingen.

- Det er en bra start på året. Noen områder i konsernet går bedre enn på samme tid i fjor, mens noen områder leverer litt lavere resultater, sier Carlsson.

Han peker på at det er en god cashflow i selskapet.

- Spesielt om vi ser dette oppimot at det er førstekvartalstallene. Første kvartal er alltid lavsesong for store deler av konsernet. Asfaltvirksomheten står så å si stille, og det er veldig liten aktivitet innen steinvirksomheten. Også innen byggvirksomheten er aktiviteten noe lavere på denne tiden av året, legger Carlsson til. Han sier at de fortsatt også merker virkningen av Covid-19, og at dette nok har pågått lenger enn hva man først så for seg.

- Men prosjektene holder godt fart, og det det gjort en god jobb ute på byggeplassene, legger Carlsson til.

Reise mer
Konsernsjefen ser nå frem til at restriksjonene rundt konronasituasjonen skal dempes slik at han igjen får mulighet til å reise mer rundt i organisasjonen. Han var en periode ofte på besøk i Norge, og han ser nå frem til å besøke den norske delen av virksomheten igjen.

Som kjent rapporterer ikke NCC egne tall for Norge, men konsernsjefen påpeker at han er fornøyd med den norske delen av konsernet.

- Jeg er veldig godt fornøyd med aktiviteten i Norge. Vi ser det en bra utvikling innen anlegg, med flere gode pågående prosjekter. I vinter gjorde vi blant annet ferdig bruene på Venjar-Eidsvoll-prosjektet, som er viktig for oss, påpeker Carlsson.

Overordnet har området Infrastructure hatt en god ordreinngang for kvartalet, spesielt i Sverige. I Norge er det litt lavere volumer som følge av lavere anbudsinnganger. Men Carlsson sier man i Norge totalt sett har landet flere bra prosjekter den senere tiden, og drar spesielt frem Granåsen-prosjektet de nylig kunne skrive kontrakt på.

- Byggvirksomheten er stabilisert, og har vunnet flere prosjekter som vi kommer til å jobbe med fremover. Ordresituasjonen ser overordnet sett bra ut, og vi forsøker å være mer selektive i anbudsregningen, sier Carlsson, og peker på at det har en bra organisasjon plass i Norge.

Glad for mva-fritak
Nylig ble det kjent at Fremskrittspartiet har fått flertall for sitt representantforsalg i Stortinget om å endre regelverket slik at entreprenører betaler moms først når omtvistet krav er avklart . Det er Carlsson, som tidligere har vært aktiv i den norske anleggsdebatten om antall konflikter, glad for.

- Vi ser at det over tid har vært en sterk etterspørsel etter norske anleggsprosjekter, men synes det har vært et for høyt konfliktnivå. Vi i NCC har kommet frem til en løsning på de aller fleste konfliktene, og er fornøyde med nå ha valgt riktige prosjekter å jobbe med fremover. Dessuten er det positive signaler om at man i Norge ikke skal betale merverdiavgift på utestående beløp. Jeg håper dette også blir det endelige utfallet. Norge er det eneste landet som i dag praktiserer et slikt regelverk, påpeker Carlsson.