Sverre Nagell Bjordal

Innlegg: Europas største sykehus

Arve Brekkhus gir som vanlig interessante og reflekterte betraktninger, også når han kommenterer byggingen av nytt Oslo Universitetssykehus.

Innløegg av:

Sverre Nagell Bjordal
(siv.øk, phd)
Oslo

Jeg skal ikke mene noe om den fysiske byggeoppgaven, men synes det er verd å reflektere litt over én setning hos Brekkhus:
Oslo Universitetssykehus skal være det største sykehuset i Europa med sine 24.000 ansatte.
Styret i Helse Sør-Øst vil etablere Europas største sykehusorganisasjon, i en mellomstor Europeisk by i et av Europas minst folkerike og mest grisgrendt land. Det må da være noe som skurrer?

Problemstillingen koker ned til spørsmålet om det er stordriftsfordeler i sykehusdrift. Det er det antakelig ikke. Organisasjonsklassikere henviser årsaken til koordineringsutfordringene. Sykehus er ikke industriproduksjon. Sykehus har et betydelig innslag av uensartet virksomhet som det er stordriftsulemper med å integrere i én organisasjon. Mintzberg (1978) poengterte i sin tid vanskelighetene ved å samordne noen aktiviteter som kan og bør standardiseres, med andre som er avhengige av umiddelbar oppfølging av unike oppgaver. Da blir man noenlunde dårlig til begge dele. Om utførelsen skal bli brukbar, må ressursbruken være uakseptabelt høy.

Enkelte store sykehusanlegg er etablert som mange selvstendige spesialsykehus på et felles campus. Det har vist seg smidigere og mindre ressurskrevende enn store integrerte organisasjoner. Å etablere Europas største sykehus med 24.000 ansatte er antakelig en veldig dårlig idé.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.