Øvre Utstillingsplass Ålesund

Eiendomssjef Stein Erik Fremo i Brødrene Jangaard (t.v.) og prosjektleder Hans-Petter Brandal i Veidekke Entreprenør har nå fullført et stort prosjekt med bybad og 33 leiligheter. Kostnaden for hele prosjektet er oppgitt til 450 millioner kroner.

Tre boligblokker med til sammen 33 leiligheter i det eksklusive segmentet står klare i tilknytning til det nye Bybadet i Ålesund.

Fakta

Sted: Ålesund

Prosjekttype: Leilighetskompleks

Byggherre: Brødrene Jangaard

Areal: Cirka 7.000 kvadratmeter

Prosjektkostnad: Kontraktssum leiligheter 118 millioner kroner eks. mva.

Prosjektkostnad 33 leiligheter og Bybadet: 450 millioner inkl. mva.

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Arkitekt: Invit Arkitekter

Rådgivende ingeniører: RIB, RIBr: Norconsult l RIA, RIBfy, RIG: Multiconsult l RIE: Kvalsund Ingeniører l RIV: Riksheim Consulting

Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon, rør, automasjon: VVS Teknikk Møre l Elektro: El 24 Ensiko l Stålarbeider: Møre Stål l Bergsikring: Implenia Norge, Veidekke Entreprenør - Sikringsteknikk l Massetransport: Hamre Transport l Leveranse ferdigbetong: Dyrøy Betong l Leveranse armering: Celsa Steel Service l Etterspente dekker: CCL Norway l Leveranse bærestål: Procut l Prefabrikkerte betongelement: Elementpartner, Cement-produkt l Betongsaging: Hjelvik Betongsaging l Sprenging: Ivar Husteli l Betong- og tømrerarbeid: Veidekke Entreprenør l Taktekking: Vestlandstak l Maler- og flisarbeider: Ullevål Malermesterforretning l Heis: Heisplan l Glass- og aluminiumfasade: H-fasader l Branntetting: Firesafe l Spilekledning: Byggmontering Møre l Blikkenslager: Blikkenslagermester Even Helgesen l Lås og beslag: Låsservice Ålesund l Rekkverksarbeid: Midthaug l Miljøsanering: AF Decom l Fasadeplater: Cembrit l Brannimpregnert trekledning: Woodify l Innvendige Dører: Swedoor l Kjøkken: HTH l Parkett: Bo Andrén

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det er byggherre Brødrene Jangaard AS i samarbeid med totalentreprenør Veidekke Entreprenør AS som har bygget de 33 leilighetene i kombinasjon med et fullskala bade- og svømmeanlegg med 50-metersbasseng i Ålesund sentrum. Den cirka 7.000 kvadratmeter store boligdelen ble overlevert 17. mars.

– Vi er veldig fornøyd, og det er tilbakemeldingen fra kundene også. Bygget er påkostet i alle retninger og er blitt flott. Det er lekker arkitektur, og utsikt til sjøen og Sunnmørsalpene, sier eiendomssjef Stein Erik Fremo i Jangaard.

– Arkitekten har valgt en mørk farge fordi bygget skal gli mest mulig inn i fjellet bak, sier Fremo. Han forteller at salget har vært godt og at de ved ferdigstilling hadde ti leiligheter ledig.

Fremo peker også på det åpne byrommet i forkant av boligene, på taket av Bybadet, som en kvalitet. Her er det gummiert underlag tilpasset lek og aktivitet.

Setter prisrekord

Ifølge regionavisa Sunnmørsposten setter de største leilighetene på toppen, med 200 kvadratmeter P-rom og 40 kvadratmeter takterrasse, prisrekord i Ålesund. Boligene ble lagt ut i markedet med en pris på 19,5 millioner kroner. Det gir en kvadratmeterpris på 97.000 kroner.

Hver av de tre blokkene er i seks etasjer og har parkeringskjeller under. Prosjektleder for både Bybadet og leilighetene hos Veidekke, Hans-Petter Brandal, forteller at bygningene henger sammen fysisk.

– Vi har bygget leilighetene parallelt med Bybadet. Vi begynte med badet. Dekket over 50-metersbassenget er også dekket til parkeringen. Det vil si at det er bygget oppå 50-metersbassenget, slik at ting henger sammen strukturmessig.

450 millioner

Bybadet ble omtalt i Byggeindustrien i januar. Prosjektet med bad og boliger har en totalramme på 450 millioner kroner og er bygget i egen regi uten støtte fra det offentlige. Salg av boliger er en sentral del av finansieringen.

Familien Haagensen er en av Norges ledende eksportører av klippfisk gjennom selskapet Jangaard Export, og driver også stort innen eiendom med hoteller og kjøpesenter. Samlet har Brødrene Jangaard og Jangaard Export et par milliarder kroner i omsetning årlig. I 2016 stod Aksla Parkering, med 940 parkeringsplasser i fjellet, ferdig i regi av Jangaard. Parkeringen ble utløsende for bad- og boligprosjektet som nå er ferdigstilt.

Plasstøpt

Prosjektleder Brandal forteller at byggene er delt inn i A-, B- og C-blokk, der 2.- til 5.-etasje er identisk med leiligheter på 105 og 150 kvadratmeter. I 6.-etasje er det en leilighet i hvert bygg, alle på cirka 200 kvadratmeter.

– Bygningene er i hovedsak forskalet og plasstøpt, med etterspente dekker. Det vil si at vi legger inn spennarmering, støper og spenner opp med jekk. Det er noen innslag av betongelement. Balkongene er eksempelvis betongelement, det samme er trapper og etasjerepos.

Dyrøy Betong har levert 7.200 kubikkmeter ferdigbetong.

I tomten måtte entreprenøren ta flere hensyn siden det er fjell bak, og det var en tragisk rasulykke i nabolaget foran fjellet i 2008.

Ifølge Brandal ble sikring av fjellet gjort i nært samarbeid med ingeniørgeolog. Blant annet er det brukt sømboring for å beholde geometrien. Og et betydelig antall fjellbolter er satt. Området er også sikret med nett. Noen gamle bygninger ble revet, før det ble gjort et stort masseuttak på 38.000 kubikk fast fjell. Dette arbeidet er ifølge Brandal gjort er i tråd med geologens rapport.

– Boligene står på berg med fundamenter av plasstøpt betong. Vi startet med C-blokken og bygget oss vestover etasjevis. Vi lå hele tiden en etasje over i C-blokken. Den ble ferdig først.

Sort trekledning

Materialvalget på fasaden er sort brannimpregnert trekledning fra Woodify, i kombinasjon med sorte Cembrit-plater. H-fasader har levert glass- og aluminiumsfasader, samt ytterdører og terrassedører. Innvendige dører er fra Swedoor.

Innvendig er betong fra konstruksjonen et dominerende materiale på overflater. I trappeoppganger er det rustikk stil med slipt betong på gulv og ubehandlet betong på vegger. Takhimlingene er sorte trespiler.

Innvendig i leilighetene er sparklet og malt betong dominerende materialvalg på vegger og i tak. Malerarbeidet er utført med listfrie overganger. Gulvene har enstavs parkett.

Veidekke har gjort en stor jobb med å oppgradere vann- og avløpsanleggene inn til tomten. I den forbindelse er det også lagt opp annen infrastruktur, som strøm, fiber og fjernvarmeanlegg. Rør med vannbåren varme er støpt inn i gulvene i alle rom, med unntak av bad og vaskerom der det er elektrisk gulvvarme.

– Det har vært spennende å være med og skape noe nytt midt i et pågående byliv der det har vært trangt rundt oss i alle retninger. Dette er et godt eksempel på nødvendig byfornyelse. Sammen med boligprosjektet Nedre Utstillingsplass nedenfor har vi skapt et moderne boligområde sentralt plassert rett ved sentrum og byparken. Er det noe Ålesund sentrum trenger, så er det at folk bor her. Det vil komme mer byfornyelse, og vi tar med oss denne erfaringen. Det er blitt et flott og presist utført boligprosjekt. Vi er godt fornøyd og stolt av det vi leverer fra oss, sier Brandal.

Jobbet etter taktprinsipp

Jostein Sandøy er Veidekkes anleggsleder på leilighetsprosjektet. Han har tatt mye av ansvaret for boligene mens prosjektleder Brandal i lange perioder har fokusert på badet.

– I en tidligfase var jeg anleggsleder for hele prosjektet, før vi etter hvert ble to anleggsledere, en for Bybadet og en for boligene, forteller Sandøy.

– I forbindelse med innredning har vi jobbet etter et taktprinsipp der vi har delt inn i ulike soner for ulike faggrupper. Det ble satt av en uke i sonene, før vi skiftet til neste fag. Dette har vi forsøkt å følge strengt, og slik gikk «toget». Dette var en gunstig måte å jobbe på siden vi hadde tre tilnærmet identiske bygg.

Siden dette er boliger i det såkalte «high end»-segmentet, er det lagt mye flid i detaljene.

– Jeg må berømme underentreprenørene og våre egne håndverkere for jobben de har gjort, og hvordan vi har klart å få til en effektiv fremdrift gjennom godt samarbeid. Det er alltid risiko for skader på ferdige overflater med såpass mange aktører inne, men vi har kommet oss godt ut av det. Vi har fått gode tilbakemeldinger på finishen vi har levert, sier han.

Veidekke har utført betong og tømrerarbeid i egenregi. Sandøy anslår at de har hatt 30-35 personer i de mest hektiske periodene, i tillegg til cirka 20-25 fra underentreprenører. Slik at han har ledet et arbeidslag på omkring 50-60 personer.

Trangt

Logistikken har vært vanskelig, med trafikkerte gater i front og på sidene. Det har også foregått en stor utbygging på nabotomten i øst, der boligprosjektet Nedre Utstillingsplass med 47 leiligheter har reist seg.

I starten av boligbyggingen kunne de benytte seg av to store tårnkraner i prosjektet. Men disse stod i tilknytning til Bybadet, og da badet skulle bygges ferdig, måtte de ned.

– Vi ventet i det lengste med å ta ned kranene, men de måtte demonteres på et tidspunkt. Det medførte store utfordringer for logistikken. Vi hadde fjellet i bakkant og Bybadet foran. Vi hadde også et gatetun foran blokkene som skulle isoleres, tekkes og støpes på. Alt måtte sluses inn gjennom en smal gate øst for Bybadet. Vi løste det med materialheiser og kranbiler. Det gikk bra og vi leverte på tid.


Flere prosjekter