Anne Solgaard og Anders Nohre-Walldén

Innlegg: Jo flere som tar tak, jo raskere skjer endringene vi trenger

Vi må tenke ombruk også i VVS-bransjen, skriver fagsjef i VVS Norge Prosjekt Jarle Amble på bygg.no 7. april. Amble utfordrer Grønn Byggallianse på hva vi sier om ombruk av tekniske produkter. Den utfordringen tar vi gjerne!

Innlegg av:

Anne Solgaard, leder for kompetanseheving og Anders Nohre-Walldén, leder for kommunikasjon og marked i Grønn Byggallianse.

Vi støtter oppropet om å løfte ombruk på dagsorden. Dette

jobber vi allerede mye med, og jo flere som tar tak, jo raskere skjer de endringene vi skal igjennom fremover!

Grønn Byggallianse forvalter miljøsertifiseringssystemet BREEAM-NOR. BREEAM for nybygg stiller krav til dokumentasjon av materialers miljøegenskaper, bla. i form av EPD.

I et BREEAM-sertifisert bygg som skal rehabiliteres, vil man ha dokumentasjon på materialene i bygget. Da blir jobben med å vurdere egenskapene lettere. Med andre ord så ligger det i BREEAM-prosjekter til rette for at man kan hente frem dokumentasjon som forenkler vurderingen av hvilken kvalitet et materiale har og om det kan gjenbrukes, ombrukes eller må avhendes. Dette får for øvrig også større plass i ny BREEAM-NOR som vi jobber med nå.

Dersom bygget resertifiseres, så ligger det motivasjon under bla. materialemnene til å gjenbruke mest mulig. Det å ta vare på og bruke på nytt gir jo blant annet lavere klimagassutslipp og reduserer avfallsmengdene, to områder man får poeng for i BREEAM.

I møte med det viktige overordnede problemet som Amble peker på i artikkelen, nemlig at for mye kastes ved ombygging og rehabilitering, har vi laget tipsheftet Tenk deg om før du river – Grønn byggallianse (byggalliansen.no).

Her kommer vi med tips for å gjennomføre et vellykket byggeprosjekt uten å rive. Eksisterende bygg er en gullgruve for fremtiden. Ønsker en utbygger, entreprenør eller en leverandør av et produkt å være spydspiss for bærekraft, er det avgjørende å se på potensialet i de byggene vi allerede har.

Vi har også laget fem tips for bedre ombruk i byggeprosjekter. Her utdyper vi hva som skal til for å legge til rette for ombruk i praksis. I juni lanserer vi sammen med Statsbygg et nytt tipshefte om bestilling av ombrukskartlegging.

I våre tipshefter og vårt arbeid med sirkulærøkonomi er fokuset, nettopp som Amble påpeker, at endring er på vei og at det er de som ser mulighetene i dette skiftet som vil overleve og tjene penger i den nye økonomien. Dette gjelder alle aktører i verdikjeden.

VVS-bransjen er også helt sentral for å få til sirkulærøkonomi innen bygg- og eiendomssektoren. Mange tekniske produkter har egenskaper som gjør at de kan egne seg for ombruk, gjenbruk eller materialgjenvinning, blant annet fordi de ofte kan demonteres, består av enkeltmaterialer, og kan utvikles med få miljøfarlige stoffer (som ikke skal tas med videre i kretsløpet). Dette er et godt utgangspunkt for at VVS-bransjen blir en nøkkelaktør i en sirkulæreøkonomi.

For at vi skal få til sirkulærøkonomi i praksis er det også viktig som artikkelforfatteren peker på at vi får god oversikt over gullet som finnes i de byggene vi har, slik at vi kan nyttiggjøre disse best mulig både i dag og for fremtiden. For å få denne oversikten spiller digitalisering og utvikling av gode ressursoversikter blant annet gjennom BIM en sentral rolle. Her er det mange gode krefter i sving som i sum vil bidra til sirkulære markedsplasser, bygg og bygget miljø assistert av digitale verktøy.

Bygg- og eiendomssektoren er i godt driv for å øke kunnskapen om ressurseffektivitet, ombruk, og materialgjenvinning, og i å skape nye sirkulære bygg gjennom blant annet prosjektering for demontering i bygg- og eiendomssektoren. På denne måten vil bærekraft bli mer og mer naturlig. Grønn Byggallianse samarbeider allerede bredt med næringen, og vi spiller gjerne på lag også med VSS Norge Prosjekt for å komme raskere til den endringen som må skje.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatternes regning.