Thomas Støkken. Foto: Maxbo

Innlegg: Jo, det finnes faktisk en enkel løsning på Royal-saken

Hele byggebransjen venter nå på en avklaring i royalsaken. Aller mest utsatt er boligkjøpere i kommuner som velger å ikke innvilge midlertidig brukstillatelse i hus med royalkledning.

Innlegg av:

Thomas Støkken
Styreleder Virke Byggevarehandel og adm. dir Løvenskiold Handel

Til Byggeindustrien uttaler Statssekretær Heidi Karin Nakken (H) at kommunaldepartementet i løpet av de neste ukene vil avklare mulige spor for løsning innenfor deres ansvarsområde, men at det ikke er én enkelt løsning på royalsaken.

Men er det virkelig nødvendig å gjøre det så komplekst?

Royalkledning er blitt benyttet i 50 år, og langs kysten er kledningen sågar preferert på majoriteten av boligene.

Som Per Jæger i Boligprodusentenes Forening oppsummerer, er bygging i tre en viktig del av norsk byggeskikk. Og alle vet at hus etterbehandles med maling eller beis i jevne intervaller gjennom husets levetid.

Det er enighet om at det også i fremtiden skal være greit å bygge hus i tre i Norge, men royalsaken har avdekket behov for en evaluering av regelverket.

Det er for eksempel reist spørsmål om ikke klasse D er vurdert for strengt.

Andre stiller spørsmål ved testregimet, og ytrer ønske om bredere testing i større skala.

Det vil ta tid å få på plass alt dette. I mellomtiden er royalkledning nedklassifisert, og det kan bygges med andre typer trekledning som er klassifisert i henhold til dagens regelverk – business as usual.

Så det eneste som virkelig haster er å finne en løsning for bygg med royalkledning som er under oppføring eller venter på ferdigattest.

Boligprodusentenes forening anslår dette til et sted mellom 4.000 og 5.000 hus. I tillegg kommer større offentlige bygg og næringsbygg.

Myndigheter, brannrådgivere, bransjeorganisasjoner og alle ledd i verdikjeden diskuterer løsninger. Juristene har gode dager på alle sider av bordet. Riset bak speilet, om en løsning ikke finnes, er et katteslagsmål mellom aktørene med mange tapere.

Det som skjer nå er at problemet som burde ha alt fokus, det å finne en løsning for nye bygg uten ferdigattest, blandes sammen med en diskusjon som man burde ta seg god tid til, nemlig en grundig evaluering av fremtidig regelverk. Det hadde vært mye mer effektivt å løse et problem av gangen, ikke prøve å løse alt på en gang.

Konsekvensen i royalsaken er at tiden går, og sluttkundene lider.

Og her kommer jeg til poenget, det finnes faktisk en rask og smidig løsning.

Faktum er at hus og bygg med royalkledning under oppføring eller nylig oppført ikke er mindre trygge enn de ti-tusener av bygg som er blitt oppført med royalkledning de siste 50 årene.

Noen hevder i tillegg at de ikke er mindre trygge enn majoriteten av norske trehus som er blitt etterbehandlet med maling eller beis, uten at jeg kan ta stilling til korrektheten i det.

Det logiske er derfor at bygg under oppføring med royalkledning behandles likt med bygg allerede oppført med royalkledning, dvs at det innvilges ferdigattest. Nedklassifiseringen av royalkledning bør gjelde for fremtidige bygg, ikke påbegynte bygg.

Støyen og usikkerheten blir fjernet over natten. Sluttkunden kan flytte inn i huset sitt. Personsikkerheten ivaretas som før.

Men aller viktigst, bransjen og myndighetene kan i stedet legge all sin kraft i forbedring av regelverket og testregimet som skal gjelde for produkter, boliger og bygg fremover.

På vegne av styret i Virke Byggevarehandel som består av lederne i Optimera, Neumann Bygg, Byggmakker, Løvenskiold Handel, OBS Bygg og Gausdal Landhandleri.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterenes regning.