For å nå opp i konkurransen om drifting av riksveiene i Hallingdal og Valdres, må tilbyderne vise at de kan redusere klimaavtrykket i kontrakten. (Foto: Geilo Tomteservice / Statens vegvesen.

Klimaavtrykk viktig når fire kjemper om driftskontrakt i Hallingdal og Valdres

For første gang har Statens vegvesen lyst ut en driftskontrakt hvor redusert klimautslipp teller 20 prosent ved tildeling. Da tilbudsfristen for Hallingdal-Valdres-kontrakten gikk ut, hadde fire entreprenører meldt seg på i konkurransen.

Det skriver Staten vegvesen i en pressemelding.

Disse kjemper om å få drifte riksvegene i Hallingdal og Valdres i perioden 2021-2026:

* Engebretsen Ingeniør - Entreprenør AS

* Mesta as

* Presis Vegdrift AS

* Veidekke Industri AS

Kontrakten for Hallingdal og Valdres omfatter drift av E16, riksveg 7 og riksveg 52 – totalt 517 kilometer riksveg i lavlandet og på høyfjellet. Kontraktsperioden går fra 1. september 2021 til 2026, med mulighet for tre år forlengelse, opplyser Statens vegvesen.

Evnen til å redusere klimautslipp blir viktig

Statens vegvesen har skjerpet miljøkravene og belønner entreprenører som vil gjøre en innsats for klimaet. Alle nye driftskontrakter for riksveg som Vegvesenet lyser ut i år, har nye krav til miljøsertifisering og rapportering av CO2-utslipp.

Ny kontraktsstrategi for Vegvesenets driftskontrakter

– I desember 2020 vedtok Statens vegvesen ny kontraktsstrategi for drift, vedlikehold og utbedring av riksvegene. Strategien ble vedtatt etter omfattende dialog med entreprenørbransjen, som blant annet ønsket større forutsigbarhet i form av lengre kontraktsperioder.

– For driftskontrakter er standard kontraktsperiode fem år, med gjensidig opsjon for inntil tre nye år.

– De nye driftskontraktene omfatter større geografiske områder enn da driftskontraktene var felles for riks- og fylkesveger. I løpet av noen år vil det totale antall kontrakter for drift og vedlikehold av veg reduseres fra dagens 350 til om lag 100.

– Pris skal alltid vektes i tildelingen, men det åpnes også for kombinasjon med andre tildelingskriterier.

– Alle entreprenører skal ha miljøsertifisering og må rapportere om CO2-utslipp.

– Alle kontrakter skal ha miljøkrav og insentiver til innovasjon.

Kilde Statens vegvesen.

Selv om pris veier tyngst i tildelingen av Hallingdal-Valdres-kontrakten, spiller for første gang reduksjon i klimaavtrykket en viktig rolle for hvem som får jobben. Hallingdal og Valdres er første driftsområde hvor entreprenørens evne til å redusere kontraktens CO2-utslipp skal vektes i tildelingen, skriver Statens vegvesen.

Kontrakten blir tildelt etter et to-konvolutt-system

Tilbyderne har levert sine tilbud etter et såkalt to-konvolutt-system. Konvolutt en inneholder beskrivelse av entreprenørens kontraktsforståelse og hvordan de vil redusere kontraktens CO2-utslipp. Kontraktforståelsen vektes med 10 prosent mens CO2-reduksjonen vektes med 20 prosent. Konvolutt to består av pris og vektes 70 prosent.

– For at evalueringen av konvolutt en, altså andre tildelingskriterier enn pris, skal skje nøytralt og uavhengig av pris, åpner vi ikke konvolutt to før evaluering av konvolutt en er ferdig, forklarer prosjektleder Mizanur Rahaman i Statens vegvesen.

– Vi håper at entreprenørene kan tilby oss et driftsopplegg og en maskinpark som reduserer CO2-avtrykket i kontrakten, blant annet ved å ta i bruk grønn teknologi. Hvordan de løser dette, er opp til dem. Nå er vi spente på å se hva slags løsninger entreprenørene kan tilby, fortsetter han.

Kontraktvinneren blir avgjort over påske

Tilbyderen som har det beste forholdet mellom pris, miljø og kontraktsforståelse blir tildelt oppdraget med å drifte riksvegene i Hallingdal og Valdres de neste årene. Hvem det blir, blir avgjort rett over påske, opplyser Vegvesenet.