Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland mener ny NTP gir større handlefrihet for Statens vegvesen. Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen

NTP: Vegvesenet glad for større handlefrihet

Vegdirektøren gleder seg over at regjeringen vil gi større handlefrihet til Statens vegvesen.

Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

– Dette er plan som vil skape dynamikk og handlingsrom for å få fram gode veiprosjekter og tiltak, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i forbindelse med fremleggelsen av Nasjonal transportplan.

Tar utfordringen

Regjeringen utfordrer etatene til å jobbe videre med prosjektene for å ta ned kostnadene og øke nytten.

– Vi tar utfordringen og har i forarbeidet til Nasjonal transportplan identifisert kostnadsreduksjoner på 134 milliarder kroner. Som en følge av dette har regjeringen fått plass mange store og krevende prosjekter, påpeker vegdirektøren.

Reduksjoner i klimagassutslipp

Nasjonal transportplan har ambisjonen at utslippene av CO2 fra transportsektoren reduseres med opptil 50 prosent innen 2030. Det settes også mål om store kutt i klimagassutslipp fra anleggsdriften.

Vegdirektøren peker også på at planen dreier seg om mer enn bygging av ny vei, nemlig å ta vare det vi allerede har. Ved god drift øker vi verdien av veikapitalen og skaper bedre framkommelighet på veiene våre, skriver Vegvesenet.

Ned mot maks 50 drepte i trafikken før 2030

Det skal maksimalt være 350 drepte og hardt skadde i veitrafikken innen 2030. Nå presiserer regjeringen at av de 350 skal det maksimalt være 50 drepte i løpet av et år.

– Vi har kommet langt ned, og det krever stadig mer av hele trafikksikkerhetsmiljøet for å komme ytterlige ned. Men dette er et usedvanlig viktig delmål å strekke seg mot, poengterer vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

Det langsiktige målet med praktisk tall null drepte og hardt skadde skal nås innen 2050, heter det i den nye transportplanen.