Kari Øgle Kjensberg leder kjedene Comfort og Bademiljø. Hun mener rørbransjen må jobbe sammen for å øke kvinneandelen blant rørbedriftene.

Én prosent av 1.800 rørleggere i kjedene hun leder er kvinner: - Vi kan ikke gjøre jobben alene

Av de rundt 1.800 rørleggerne som jobber i røreggerkjedene Comfort og Bademiljø, er kun én prosent kvinner. Det ønsker administrerende direktør Kari Øgle Kjensberg å gjøre noe med.

– Nå skal det sies at tallene våre er cirka tall, men ja, det er en svinnende liten andel kvinner – både hos oss og i bransjen ellers, sier Kari Øgle Kjensberg til Byggeindustrien.

For bransjen ligger andelen kvinnelige rørleggere på to prosent, mens ni prosent av det totale tallet på ansatte er kvinner.

Tallene bekymrer Kjensberg, som sier de ikke kan dra lasset alene for å rekruttere flere.

– Vi mener den beste måten å angripe denne problemstillingen på er å jobbe sammen med resten av bransjen. Dette er en jobb vi må gjøre i fellesskap, sier hun.

Nettverk

Comfort og Bademiljø samarbeider derfor med Ingeborg-nettverket for å øke prosentandelen. Nettverket er dannet for å fremme inkludering av kvinner i rørbransjen.

– Den jobben som blir gjort gjennom nettverket er viktig for hele bransjen. Vi trenger gode kvinnelige rollemodeller, og blant våre bedrifter ser vi at de som først får noen jenter inn, ofte lykkes med å rekruttere flere, sier Kjensberg.

Hun mener en av de viktigste oppgavene for nettverket er å vise frem at bransjen har mange muligheter utover det å være rørlegger.

– Rørbransjen passer for alle som er glad i logisk tenking, variasjon og fysisk arbeid. Vi er sikre på at dette er noe kvinner også trakter etter i jobbsammenheng, og det må tas et tak for å løfte rørfaget som et kjønnsnøytralt yrke. Vi må heie fram jentene og vise alle de spennende rollene man kan ha, sier hun og legger til:

– Når det er sagt, så er jeg ingen rødstrømpe som heier fram jentene bare fordi de er jenter. Hovedpoenget mitt er at de kan gjøre jobben minst like godt som guttene. Og klarer vi å rekruttere enda flere jenter, så kan vi også demme opp for mangelen som er på rørleggere, sier Kjensberg.

Passer godt for jenter

Hun får støtte av Eli Heyerdahl Eide, fagsjef for Rørentreprenørene i Norge og grunnlegger av Ingeborg-nettverket.

– Vi trenger å øke rekrutteringspotensialet vår, og størst potensiale har vi på kvinnesiden. Det er der vi har flest rørleggere å hente. De som passer som rørlegger i fremtiden har ikke samme profil som for 30 år siden – fagets innhold har endret seg og jenter passer godt inn her, sier Eide i en kommentar.

To prosent av alle rørleggere og ni prosent av det totale antallet ansatte i rørbransjen er kvinner. Det er alt for lite, mener Kari Øgle Kjensberg, administrerende direktør i Comfort-Kjeden og Bademiljø, og Eli Heyerdahl Eide, fagsjef for Rørentreprenørene i Norge og grunnlegger av Ingeborg-nettverket.