Håmyra bustadfelt

Første byggetrinn med 44 boliger er ferdigstilt i Håmyra bustadfelt i Volda. Totalt har prosjektet en salgsverdi på anslagsvis 500 millioner kroner for utbygger Norgeshus Din Bolig.

Fakta

Sted: Volda

Prosjekttype: Boliger

Byggherre: Norgeshus Din Bolig

Areal: Cirka 4.000 kvadratmeter BRA i første byggetrinn. Totalt 13.500 kvadratmeter BRA.

Prosjektkostnad: Salgssum boliger første byggetrinn cirka 132 millioner kroner inkl. mva.

Totalentreprenør: Norgeshus Din Bolig

Arkitekt: Norgeshus Ingeniør- og arkitektkontor

Rådgivende ingeniører: RIB: Ose l RIBr og konstruksjonssikkerhet: Norgeshus Ingeniør- og arkitektkontor l . RIVA, RI støttemur: Per Mulvik l RIE: Elektroservice Ørsta l RIV: ØB Rør l RIG: Sunnfjord Geo Center

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid, natursteinsmurer: Hjelle Maskinlag l Betongarbeid, betongmurer og støttemurer: Volda Byggservice, Volda Bygg l Tømrerarbeid: Skår Bygg, Byggoppføring, Svein Kåre Berge, John Arne Vikestrand, Martin Bjørdal, Boda Byggpartner, Mt Bygg l Elektro: Elektroservice Ørsta l Sanitær og varme: ØB Rør l Maler og flislegging: Malermester Sunde l Rengjøring: Humberseth Reinhald l Stålkonstruksjoner: Bakkesmia, Volda Byggservice l Ferdigbetong: Unicon, Opsal Betong l Asfalt: Veidekke l Rekkverk og trapper utvendig: Midthaug l Taktekking: Vestlandstak l Vinduer: Nordan, Natre l Heis: Thyssenkrupp l Ventilasjon: Flexit, Systemair l Byggevarer: Optimera l Trapper innvendig: Stryntrappa l Dører: Bygg 1 l Takstoler: Pretre

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Første byggetrinn i Håmyra med 44 boliger ble ferdigstilt før jul. Det er stort sett solgt, overtatt og innflyttet, ifølge utbygger. Dette byggetrinnet består av to lavblokker, to firemannsboliger i kjede, og to tomannsboliger i kjede.

Markedet for leiligheter i prissjiktet pluss minus tre millioner kroner har vært veldig godt i Volda de siste ti årene. Bygdebyen med omkring 9.000 innbyggere har mange offentlige arbeidsplasser og cirka 3.000 studenter som også er en viktig del av boligmarkedet. Ifølge eier og daglig leder i Norgeshus Din Bolig Roar Eiken er kjøpergruppen i Håmyra bustadfelt en miks av småbarnsfamilier, eldre og studenter.

Håmyra bustadfelt består av totalt 156 leiligheter, fordelt på tre byggetrinn. Andre byggetrinn med 46 boliger er allerede godt i gang og innflyttingen er startet. Dette inkluderer tre lavblokker, to firemannsboliger og to tomannsboliger i kjede. Byggetrinn tre, med ytterligere 66 boliger, ligger på nordsiden av veien. Dette blir trolig startet i løpet av 2021 eller 2022, avhengig av videreføring av en kommunal vei med tekniske installasjoner til et nytt kommunalt boligområde videre mot vest.

Har bygget 1.500 boliger

Roar Eiken er en boliggründer fra Ørsta som startet virksomheten i 1997 og som har stått for utbyggingen av rundt 1.500 boliger i løpet av disse årene, ifølge egne tall. For tiden har de cirka 600 boliger under utvikling og produksjon. I tillegg til Søre Sunnmøre satser de også tungt i Spjelkavik-området i Ålesund. På Åse i Ålesund har de akkurat kommet i gang med prosjektet Åsegardane Panorama og Åse Nord med 100 boenheter, rett ved Kristoffergarden Allé som Byggeindustrien har omtalt tidligere. Dette er et nytt konsept med flate tak og takterrasser, i det mer eksklusive segmentet. Lenger øst i Spjelkavik har de etablert et helt nytt felt med 84 boenheter. Eiken omtaler dette som samme konsept som Åse, men med motsatt prisbilde.

Byggeindustrien skrev om Eikens virksomhet også i 2016 da Norgeshus Din Bolig bygget Engeset Panorama i Ørsta, det som da var landets første passivhus i tre etasjer med tradisjonelt reisverk. I Håmyra er konseptet rettet mot at kundene kan skaffe seg gunstig boligfinansiering gjennom Husbanken.

– Erfaringene vi gjorde oss med passivbygget i Ørsta, var at kundene ikke var villig til å betale merkostnaden passivhusløsningene medførte, til tross for at regnestykket ble positivt over tid. I Håmyraprosjektet er alle enhetene bygget for å være tilpasset husbankfinansiering. Vi har bygget med livsløpsstandard med heis, og etter skjerpede energikrav. Det er lavenergiboliger som er langt innenfor Tek17. Blant annet er det ekstra isolasjon både i grunnen og i vegger, tak og gulv, bygget er tettere og det er stilt strengere krav til U-verdi for vindu og dører. Oppvarmingen er elektrisk. Spesielt når renten er høyere, er husbank-finansiering gunstig. I Håmyra kan du kjøpe bolig med 80 prosent husbankfinansiering, forklarer Eiken.

Boligene i Håmyra er fra 68 til 119 kvadratmeter. Prosjektet med 156 boliger var lenge det største på Sunnmøre av en privat utbygger, men har nå fått konkurranse fra Fri Sikt Voldsdalsberga i Ålesund som Byggeindustrien har omtalt tidligere.

Historisk godt salg

Eiken forteller om et veldig spesielt marked det siste året.

– Etter nedstengingen som følge av korona i mars i fjor, var det helt stille i to måneder. Vi solgte nesten ikke boliger. Men så løsnet det for alvor fra sommeren og utover. Vi har aldri tidligere solgt så mange boliger på en måned som vi gjorde i fjor høst, og dette markedet har fortsatt i år, sier han.

I Håmyra er sju ulike tømrerlag leid inn og gitt ansvar for ulike bygg. Dette er alt fra relativt store byggefirmaer til selvstendige aktører med enkeltmannsforetak.

Prekutt

Bedriften er en del av Norgeshus-kjeden med base på Melhus utenfor Trondheim. Ifølge Eiken selv er de den største forhandleren i Norgeshus per i dag, og de gikk av med seieren som årets Norgeshusforhandler for 2019. Som kjedemedlem har de tilgang til stordriftsfordelene gjennom Norgeshus-systemet. Arkitektene til Norgeshus tegner blant annet byggene.

– Vi bygger også prosjektene flere steder. Tegningene til Håmyra var opprinnelig tegnet for Storfjord Allé på Flisnes i Ålesund. Det blir mer effektivt å gjenbruke prosjekt.

André Mo er prosjektleder i Håmyra. Han forklarer at materialet er prekuttet og levert med bil.

– Leveransene kan deles i tre. Reisverkene er levert som prekutt fra Fåvang sag. Alt reisverk er kappet ferdig i Gudbrandsdalen og kjørt på bil til Volda. Bjelkene er masonite levert av Byggma. Dette er bjelker konstruert med spon i midten og trevirke over og under. Pretre har levert takstoler. Alt er ferdig prekuttet og heist på plass. Alle byggevarer kjøpes gjennom Optimera som er knyttet opp mot Norgeshus, forklarer Mo.

God byggegrunn

Norgeshus Din Bolig kjøpte den første delen av tomten fra lokale grunneiere tilbake i 2008. Området er en del av gården Håmyr. I 2013 ble en ny del av området kjøpt. Hele reguleringsområdet er cirka 60 mål stort. I februar 2015 var reguleringsplanen ferdig. Byggingen ble satt i gang i 2018.

Eiken sier det er god byggegrunn i området.

– Mye av tomten er fjell. Vi har sprengt ut og bygget opp igjen tomten med sprengtstein. Geotekniker har vært inne og dokumentert grunnforholdene, sier han.

Fundamentene byggene står på, er plasstøpt betong utført av Volda Byggservice. Dominerende materialer på fasaden er malt trekledning. Innvendig er det listfritt med malt gips på vegger og i tak, og med Kährs parkett på gulv. Sigdal har hatt et langvarig samarbeid med Din Bolig og leverer også kjøkken i Håmyra.


Flere prosjekter