Ola Bjerke er tømrer på fulltid og alpakkabonde ved siden av.Ola Bjerke har bygget 300 meter med skigard på egenhånd. Materialet er hentet fra egen skog.Smil til kamera.Bromle er bare et halvt år gammel og ikke helt moden for å gå på alpakkavandring ennå.Ola Bjerke selger alpakkaprodukter på gårdstunet, men har planer om å bygge en egen gårdsbutikk. Den skal tømreren i tilfelle bygge selv.Alpakkavandring er blitt populært.

Yrke: Tømrer og alpakkabonde

På et drøyt år har tømreren Ola Bjerke skaffet seg 14 alpakkaer. Nå er alpakkaene blitt populært turfølge.

På et åpent gårdstun mellom to store innhegninger knitrer det i en bålpanne foran et bord med to flasker antibac og en brosjyre med overskriften «Alpakkavandring».

På Nilsstua gård i Hurdal har Ola Bjerke og samboeren hans Maiken Tømta etablert seg sammen med tre hunder og 14 alpakkaer.

– Velkommen til oss, sier 28-åringen og introduserer oss for Alvin, Ikaros og resten av den høyhalsede gjengen som tusler rundt på gården.

Hver helg kommer det små og store fra hele østlandsområdet hit for å som han kaller de bli med på alpakkavandring.

– Det er snille og harmoniske dyr med mye personlighet. Så lenge vi er i mindre grupper og du ikke springer og jager dem opp, så oppfører de seg veldig rolig og fint som turfølge. Men du vet aldri helt hva de vil eller hvor de vil gå. De har sterk egenvilje, sier Ola Bjerke.

Men hvordan i all verden endte en tømrer opp med å fortelle om alpakkaens opprinnelse fra Peru og dele ut brosjyrer med informasjon om alpakkavandring i skogen på Romerike?

Helt tilfeldig, ifølge odelsgutten selv.

– Vi tok over familiegården i 2018 og var på utkikk etter dyr. Vi så først og fremst etter geiter som kunne beite ned området rundt og gi oss garn, men i desember i fjor kom vi i kontakt med ei som skulle selge tre alpakkaer. Da ble det til at vi grep sjansen, sier Ola Bjerke.

Et drøyt år senere har det mildt sagt ballet på seg.

– Det har økt litt på, ja. Vi kjøpte noen nye dyr i sommer, det er de hingstene som vi har vandringene våre sammen med, og så kjøpte vi en hoppe som var drektig. Deretter ble det fire nye i november, så nå er flokken blitt stor, sier Bjerke.

Grime og leietau
Alpakkaene blir foreløpig brukt til avl og fiberproduksjon som spinnes til garn.

Men en vel så viktig del av alpakkadriften er de stadig mer populære alpakkavandringene som har tatt av flere steder i Norge.

For noen hundrelapper kan du få leie din egen alpakka med grime og leietau. Nettopp det er det flere og flere som gjør.

– Det er stort sett familier som kommer til oss, men det har også vært bedrifter og vennegjenger som har hatt samlinger her. Vi har en gapahuk i skogen som man kan bruke til grilling og sosialt møtepunkt, og vi har flere planer om å utvide tilbudet til gjestene våre, sier Bjerke.

Vil bygge gårdsbutikk og spinneri
En av planene er å etablere av en ny gårdsbutikk og et nytt spinneri. Får de ja på søknader om støtte, kan det bli byggeprosjekt allerede til sommeren.

– Vi har tenkt å sette opp et nytt bygg på et par hundre kvadratmeter. Det skal i hovedsak føres opp med reisverk og panel fra egen skog. Der ønsker vi å foredle egenprodusert alpakkafiber, i tillegg til at vi ønsker å ha et eget butikkutslag som gjestene våre kan besøke etter at de har vært på alpakkavandring, sier Bjerke.

Det planlagte nybygget har tømreren tenkt å føre opp med egne hender.

– Ja, det er det som er planen. Vi har kontakt med en lokal næringsdrivende som har egen sag og som skjærer til materialer i ønsket dimensjon. Vi har allerede satt opp den siste låvedelen med både vognskjul og høytørke med egenproduserte materialer, så vi har gode erfaringer fra tidligere prosjekt. Men takstolene må vi kjøpe inn fra andre produsenter, sier Bjerke.

Skigard fra egen skog
Tømreren har allerede fått god bruk for ressursene som skogen på eiendommen har å by på. To egenproduserte skigarder som rammer inn de store områdene der alpakkahoppene og -hingstene har fått hver sin boltreplass.

– Det er kortreiste skigarder, sier Bjerke og viser oss rundt 300 meter med skigard.

– De første ti meterne tok lang tid, mens de siste ti meterne gikk desto raskere. Selve skigarden brukte jeg vel en uke på å sette opp, men med alt forarbeidet med hugging, stabling og tørking, så gikk det jo litt tid, sier han.

Alt materialet har han hugget i skogen og kløvd selv.

– Det er ikke som å reise til Maxbo, ta ut materialer og sette opp et gjerde. Det handler om å finne riktig emne som ikke er for store og som fungerer som ski – altså de liggende materialene. Og så må hver enkelt ski ha en diameter på 10-15 centimeter for å få et ålreit materiale å jobbe med, forklarer han.

– Og hva er ambisjonene for alpakkadriften?

– I dag har både jeg og Maiken 100 prosentstillinger andre steder, og målet er at minst en av oss kan jobbe fulltid med alpakkaene på gården.

– Og det er realistisk å få til kun med alpakkaer?

– Ja, vi mener det. Vi har riktignok vurdert å kjøpe en lama eller to også, rett og slett for at det er veldig mange av gjestene våre som blander lama og alpakka. Men fiberen til en lama gir ikke samme muligheter til garnproduksjon, så en sånn investering gir ikke de samme flerbruksmulighetene som en alpakka gir, sier Bjerke.

Visste du at:

  • Alpakka er en dyreart som tilhører kamelidene og den kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, hovedsakelig Peru, men også Bolivia og Chile.
  • De første alpakkaene kom til Norge i 2004. De ble importert fra Australia til Hornindal i Nordfjord.
  • I dag finnes det rundt 3.000 av dem her i landet.
  • Alpakkaen har blitt holdt for sin luksuriøse fiber i tusenvis av år. Inkaindianerne verdsatte alpakkaen høyt og det var kun lederne i samfunnet som fikk lov å bære tekstiler av alpakka.
  • Spanjolenes inntog i Sør-Amerika var nær ved å utslette alpakkaen, men den overlevde fordi de hadde trukket seg tilbake til fjerne fjellområder hvor de i praksis var utilgjengelige.

Kilde: alpakkaforeningen.no