Illustrasjonsfoto: Tuva Skare

55 millioner til kompetansetiltak i bransjeprogrammene

Kompetanse Norge lyser utlyser 55 millioner kroner til kompetansetiltak i ti bransjeprogrammer derav ni millioner til kompetanseutviklingstilbud i industrien og byggenæringen og fem millioner til kompetanseutviklingstilbud i anleggsbransjen.

Jørgen Leegaard, direktør for samfunnspolitikk i BNL. Foto: BNL

– Dette vil være et viktig verktøy for å sikre konkurransekraften i bygge- og anleggsnæringen, sier Jørgen Leegaard, samfunnspolitisk direktør i BNL.

– Det kan søkes om tilskudd til utvikling og utprøving av nye fagskolemoduler av ulikt omfang for industrien og byggenæring. I denne utlysningen prioriteres tilbud som styrker digital kompetanse og kompetanse som er nødvendig for det grønne skiftet/bærekraft, særlig i produksjon, sier Leegaard videre. Det kan også søkes om tilbud direkte rettet mot anleggsbransjen.

Bransjeprogrammene er trepartssamarbeid, der staten og partene i arbeidslivet samarbeider om å øke deltakelsen i kompetanseutvikling i de bransjene som inngår i bransjeprogrammet. Målet er at ansatte, permitterte og ledige i bransjene får tilgang på nødvendig og relevant kompetanseutvikling for å mestre omstilling og bli stående i arbeid.

– Byggenæringen har et stort behov for å videreutvikle sin kompetanse. Det er flott at det vektlegges å styrke den digitale kompetansen og kompetanse som er nødvendige for det grønne skriftet, sier han.

Bransjeprogrammene har i 2020 bidratt til at mange som mistet jobben som følge av koronapandemien kunne bruke tiden til å få nødvendig kompetansepåfyll.

- Byggenæringen har gjennom pandemien klart å holde hjulene i gang, men det har også synliggjort hvor sårbare vi er når det gjelder behovet for arbeidskraft. Byggenæringen har stort behov for relevant kompetanse, som kan ruste oss for omstilling som går i både en grønn og digital retning. Vi håper mange bedrifter benytter denne muligheten, sier Leegaard.

Søknadsfrist for alle bransjeprogrammene er 8. april.