Går vi mot nok en vår med store private investeringer?

Det ble skralt med utenlandske ferieturer i fjor. Også i år ser det ut til at de store utenlandsplanene må ligge i skuffen. Det kan åpne for nye gode muligheter for byggenæringen.

De aller største taperne i koronakrisen er reiselivsnæringen. Mange fryktet byggenæringen også skulle gå på en stor smell, men forhåpentligvis skal bygg, anlegg og eiendom klare å ro seg i land på en grei måte. Og utover våren og sommeren kan det komme en ny boom innen deler av markedet.

For det er slik at når vi ikke kan bruke penger som måtte finnes til overs på helgeturer til europeiske eller amerikanske storbyer, eller sommerferien til solfylte perler litt lenger sør i Europa, virker det som om pengene brenner i lomma på oss. Vi må bruke det vi har spart eller det som kommer av feriepenger på noe, og når dette ikke kan gjøres utenlands, og en noe kortere sommerferie i hjemlandet er booket – brukes disse pengene på hus, hjem og hytter. Først og fremst er det mange som velger å ruste opp inne og på utsiden av hjemme sine. Dette kan starte som mindre oppgaver, men da er det ofte dette sprer seg videre. Tar man først ett rom, vil snart hele huset være pusset opp eller renovert. Så tar man kanskje hagen i samme slengen.

Fortsatt er det slik at mange nordmenn liker å gjøre tingene selv, i hvert fall mye av det. Da bærer det rett i byggevarehandelen for å kjøpe inn. Mange ender likevel opp underveis med å leie inn profesjonell hjelp. Andre innser fraværet av praktisk kunnskap tidlig, og booker inn profesjonell byggehjelp med det samme. Da skal man ofte ha hjelp med alt fra a til å, og det kan bli snakk om betydelige oppgaver og store kostnader. Dette vil dermed utgjøre et betydelig marked, og i fjor var dette et marked som virkelig hadde medvind. Det største problemet for mange var å få fatt i kvalifisert hjelp. Når alle skal pusse opp på samme tid blir det knapphet på ressursene. Men dette at gjør det selv-markedet er på vikende front bidrar selvsagt med store verdier inn i den totale verdiskapningen. Det er enorme ressurser som brukes i dette segmentet, noe ikke minst byggevarehandelen opplevde i fjor. Så mens man fryktet en stor nedgang, ble det noe helt annet. Det samme gjelder for håndverkerne i denne gruppen.

Et annet område som har opplevd kraftig vekst, er markedet innen fritidsboliger. Stadig flere har det siste året ønsket å investere i en egen fritidsbolig, og dette markedet er brennhet om dagen. Ikke minst i fjellet. Men så snart våren kommer med bedre temperaturer, vil dette selvsagt også blomstre i hytter og fritidsboliger ved sjøen. Og her blir det dermed også tid for oppussing og fornying, noe som igjen betyr ekstra oppgaver for mange lokale håndverkere og byggevareforretninger.

Når dette markedet nå virkelig er i ferd med å blomstre er det viktig å se til at det foregår i skikkelige former, og at reglene følges. Det såkalte ROT-markedet har vært preget av for mye svart arbeid og forhold som ikke tåler dagens lys. Når vi ser en oppblomstring i dette markedet, noe det også definitivt vil gjøre i år, er det viktig at dette ikke blir en yngleplass for kriminelle og de som aller helst vil unngå regler og krav som finnes. De aller fleste opptrer selvsagt lovlydig og følger reglene, men det er dessverre også for mange som gjør det motsatte. Dette er noe vi opplagt må se på med ekstra vaktsomme øyne i månedene som kommer. Denne oppturen i dette markedet må ikke domineres av et svart marked, dette må være mulighet for de ønsker å opptre redelig og skikkelig, og som er mest interessert i å gjøre en god jobb til det det faktisk koster å benytte seg av denne typen tjenester. Her har vi selvsagt også alle et felles ansvar for å se til at det vi handler inn av varer og tjenester går riktig for seg.