Rykkinntoppen

Rykkinntoppen består av to boligbygg med 60 leiligheter, som er bygget rundt det eksisterende rehabiliteringssenteret Unicare FRAM. Foto: Kent BakkeRykkinntoppen. Foto: Kent BakkeRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadAnleggsleder Kent Bakke (t.v) og prosjektleder Johan Espelund i Asker Entreprenør.Rykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild BlakstadRykkinntoppen. Foto: Svanhild Blakstad

På Rykkinn i Bærum har Ø.M. Fjeld-selskapet Asker Entreprenør bygget 60 leiligheter for de over 60.

Fakta

Sted: Rykkinn, Bærum kommune

Prosjekttype: Nybygg bolig

Bruttoareal: 4500 kvadratmeter

Byggherre: Eineåsen Bolig 1 AS v/ Bakke leiligheter og SPG

Koordinator utførelse: WSP Norge

Totalentreprenør: Asker Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 130 millioner kroner

Arkitekt: Meinich Arkitekter

Rådgivere: RIB: Vima Byggkonstruktion l RIBfy, RIEn: Norconsult l RIE: Five Elektro l RIV: Engenius l RIG: Andersen Oppmåling lRIBr: Siv.ing. Øyvind Stokke

Underentreprenører og leverandører: Prefab råbygg: Con-Form l Gulvstøp/avretting: Gulventreprenøren l Fast innredning: Crown Imperial Norge l Grunnarbeider: KA Brevik, Arne Olav Lund l Utomhus: Anleggsgartner Thorsby l Tømrerarbeider: Hadeland Stål og Gipsmontasje, Østheim Montasje l Badekabiner: Probad l Rørlegger: NRA Øst l Elektro: Five Elektro l Solskjerming: Kvint Blendex l Heis: TKS Heis l Malerarbeider: Bohlin l Taktekking: System Tak l Stillasarbeider: Borud Stillas l Rigging og drift: Mylift AS l Fugearbeid: Mr. Fug l Landmåling: Andersen Oppmåling AS, Asker Oppmåling l Fjellsikring: Fjerby, Gjerden Fjellsikring l Sprengningsarbeid: Kjell Foss l Isolering yttervegger: Blåseisolasjon l Parkett: Norgesgulv l Tekkearbeider: Profil montering, Ringe-rike Blikk og Tak l Himlingsarbeider: Bærum Byggmontering l Ventilasjon: Energima l Mur/puss: Murmester 1 AA l Flisarbeider: Stryken og Gudbrandsen l Trapper/rekkverk: Brødrene Midthaug l Dører: Østlandske Fasadeteknikk, Nordic Door, Rapp Bomek, Swedoor l Byggevarer: Proffsenteret Byggmakker Hønefoss l Vinduer og balkongdører: Nordan l Branntetting: Firesafe l Port og bom: Port Øst

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Boligselskapet Bakke Leiligheter AS har i samarbeid med SPG utviklet et seniorboligprosjekt i to blokker på fire etasjer med henholdsvis 44 og 16 leiligheter i hvert bygg. Boligprosjektet ligger kloss inntil det private Unicare FRAM rehabiliteringssenter, tidligere kjent som Sjømennenes helseheim. Kjøperne må være over 60 år eller ha særskilte behov for å kjøpe seg inn, i henhold til reguleringsbestemmelsene fra Bærum kommune.

De to blokkene består av to- til fireroms-leiligheter i størrelse 56,5 til 108,5 kvadratmeter og har underliggende parkeringskjeller og bodanlegg.

Utbyggingssjef Ole Kristensen i Bakke Leiligheter forteller at reguleringsprosessen pågikk over mange år, før man kunne sette spaden i jorda etter sommeren i 2019.

– Det har vært en omfattende og krevende reguleringsprosess, blant annet med flere rekkefølgekrav og hensynet til eksisterende bebyggelse, som er et kulturminne med vernebestemmelser og som derfor måtte behandles i fylkeskommunen. Opprinnelig hadde vi et ønske om å bygge flere boliger, men det endte til slutt med en regulering av to blokker med til sammen 60 leiligheter, sier Kristensen til Byggeindustrien.

Han opplyser at boligtomtene med et samlet areal på cirka 3.500 kvadratmeter er skilt ut med egne gårds- og bruksnummer. Prosjektet er markedsført mot godt voksne, og kjøperne er stort sett folk som har tilknytning til Rykkinn. Boligkjøperne skal også kunne benytte seg av deler av tjenestetilbudet på Unicare FRAM, slik som helsetjenester, aktivitets- og servicetilbud.

Kristensen forteller om flere humper i veien før man kom igang med selve byggingen.

– Vi måtte blant annet bygge en helt ny adkomstvei til boligene fra Paal Bergs vei, da det ellers ville bli altfor høy belastning i Rykkinnveien, som går gjennom et eneboligområde. Planen var å bygge veien samtidig med boligene, men vi fikk avslag på dispensasjon fra rekkefølgekrav i reguleringen. Dermed måtte vi bygge veien helt ferdig før vi kunne igangsette boligene, sier han.

Kristensen anslår derfor at hele prosjektet har tatt inntil ett år lengre tid enn opprinnelig planlagt på grunn av omfattende saksgang.

Byggherre for Rykkinntoppen er Eineåsen Bolig AS. Asker Entreprenør er totalentreprenør og Meinich Arkitekter har tegnet prosjektet og stått for hele reguleringsprosessen.

Grunnarbeider

Grunnarbeidene til boligblokkene startet 1. august 2019.

– Vi kom til en naturtomt hovedsakelig bestående av godt fjell. Vi har bygget i en skråning, og måttet skyte oss 15 meter inn i fjellet. Det ble mye sprengningsarbeider, og vi har kjørt ut 33.000 kubikkmeter stein totalt, noe som utgjør cirka 2.500 lastebillass. Massene er stort sett fraktet til Steinsskogen og knust, sier prosjektleder Johan Espelund i Asker Entreprenør til Byggeindustrien.

Anleggsleder Kent Bakke bekrefter de gode grunnforholdene, men peker på at det har vært andre utfordringer.

– Det har vært mye jobb med vann og avløp, med krevende grøftegraving og mye pigging, samtidig som vi har drevet byggeprosessen. Dessuten skulle institusjonen ha åpne transportveier og pasientene skulle kunne bevege seg fritt utendørs. Midt oppi dette skulle vi ha riggarealer, lagerplass og holde en produksjon gående, så det har vært mange ting å hensynta samtidig, sier Bakke.

Som en del av prosjektet ble det også revet et eksisterende mellombygg til institusjonen på cirka 250 kvadrat, som besto av lager, gymsal og garasje.

– Dette ble revet for å gjøre plass til den nye atkomsten til boligene via Paal Bergs vei, deretter ble det bygget opp igjen med innvendig gangbro som knytter de to institusjonsbyggene sammen. Dette måtte godkjennes av fylkeskommunen, noen som krevde mye dialog mot offentlige myndigheter, sier Espelund.

Han innrømmer at det har vært en hektisk og kort byggetid på prosjektet, ettersom man først fikk IG i august 2019 og boligene ble overlevert i november 2020.

– I prinsippet har vi hatt fem byggesaker på dette prosjektet, med boligene, bygging av ny atkomstvei, riving av eksisterende bygg og bygging av ny mur i tilknytning til institusjonen. Vi har fått IG på ulike tidspunkter, og det har gjort det ekstra tidkrevende, sier han.

Konstruksjon

Byggene er fundamentert på fjell og utført med bærekonstruksjon i stål og betong. Det er bygget med plasstøpt betong og plattendekker, det er skillevegger i betong mellom leilighetene og på fasadene er det brukt ytterveggselementer og utvendig panelkledning. Alle bad er levert som baderomskabiner med påstøp, opplyser Espelund.

Oppvarmingen skjer med varmepumpe fra energibrønner. Det er lagt vannbåren gulvvarme i bad, vaskerom og øvrige oppholdsrom. Boligene er levert med balansert ventilasjon med varmegjenvinner og aggregat plassert i bod i hver leilighet.

Fasadene er kledt med royalimpregnert panel malt i to farger, med innslag av aluminium. Alle boligene har balkong eller markterrasse. Rekkverk i glass, tre eller spiler i stål, avhengig av plassering i bygget.

Tilvalg

Espelund forteller at det har vært tilvalg på cirka 6 millioner kroner til sammen på hele prosjektet, noe som gir et snitt på 100.000 kroner pr. leilighet.

– I dette prosjektet har vi jobbet veldig tett opp mot kjøperne i flere faser. Det finnes kjøpere som ikke har tilvalg i det hele tatt, og så finnes det dem som har tilvalg for en halv million, sier han.

Arkitektur

Boligene er bygget delvis på en naturtomt øverst i åsen over Rykkinn, med vid utsikt blant annet over Oslofjorden. Ifølge beskrivelsen fra Meinich Arkitekter er den eksisterende bebyggelsen på stedet etablert som et platå, som også legger til rette for mer bebyggelse.

Arkitekten anfører også at tomtens naturlige skjønnhet, så vel som den omkringliggende naturen, har vært førende for arbeidet med prosjektet. Boligene er tegnet med moderne løsninger og fasader, og etter de siste forskrifter. Prosjektet passer for voksne som vil leve et moderne og aktivt liv i naturen, men som samtidig ikke vil miste tilknytningen til Rykkinn. At naturen har stått sentralt i prosjektet gjenspeiler seg i romslige terrasser og store vindusflater.

Utbyggingssjefen i Bakke Leiligheter roser samarbeidet med entreprenør, arkitekt og institusjonen.

– Entreprenøren har vært svært løsningsorientert i et krevende prosjekt, og det har også vært et godt samarbeid med Unicare FRAM, som har vært fleksibel for å finne løsninger. Og sist men ikke minst har Meinich Arkitekter utført en veldig god jobb med å ha tegnet prosjektet og stått for hele reguleringsprosessen, avslutter Kristensen.


Flere prosjekter