Ny idrettshall – Sognahallen

DCIM\100MEDIA\DJI_0355.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0375.JPGDriftsleder Nore Hjellhaug i Sognahallen AS (t.v.) og Yngve Hallén i selskapet Evospor, som har vært innleid prosjektleder for utbyggingen.DCIM\100MEDIA\DJI_0354.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0358.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0359.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0362.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0363.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0369.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0379.JPG

Med Fosshaugane Campus har man i Sogndal skapt et anlegg som er nokså unikt, med en kombinasjon av idrett, utdanning og næringsliv. Nå er nok et idrettsanlegg realisert på området.

Fakta

Sted: Sogndal

Prosjekttype: Idrettshall/parkeringsanlegg

Areal: 2.346 kvadratmeter + parkeringskjeller

Byggherre: Sognahallen AS

Totalentreprenør: Byggmester Markhus

Prosjektkostnad: 67 millioner kroner (inklusive merverdiavgift)

Arkitekt: Byggmester Markhus

Interiørarkitekt: Rom for Forandring

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Bergen Elektro Team l Sprinkler og rør: Grevstad & Tvedt VVS Entreprenør l Ventilasjon: Bergen Luftteknikk l
Leverandør av sportsgulv og sportsutstyr: Unisport l Taktekking: Fløysand Tak l Fasadeleveranadør: Paroc Panel System l Montering fasader og beslagsarbeider: GH prosjekt l lnnredning, maling og gulv: JHK Tømrerservice l Grunn- og betongarbeid: Dale-Gruppen l Klatrevegger/buldreanlegg: Tjelmeland Friksjon

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

I perioden fra 2000 frem til i dag er det bygget ulike bygg og anlegg på Fosshaugane Campus til en samlet verdi av 2,5 milliarder kroner. Det har gitt innbyggerne i bygda en motor for vekst som bare ser ut til å fortsette. For 2,5 milliarder har man fått en bygningsmasse som rommer rundt 82.000 kvadratmeter, som blant annet huser 40 private selskaper, 1.100 arbeidsplasser, 4.000 elever og 20 idrettsanlegg.

Det foreløpig siste anlegget i rekken er et nytt idrettsanlegg på 2.346 kvadratmeter, som sto ferdig og klar til bruk for få uker siden. Dette bygget omfatter en idrettshall på 1.125 kvadratmeter, garderobeanlegg, flere klatreområder og buldreanlegg og andre tilknyttede arealer. Totalt har investeringen kostet 67 millioner kroner, inklusive merverdiavgift. Bak utbyggingen står Sognahallen AS, med Sogndal kommune og Sogndal Fotball AS som de største eierne. Kommunen og Høgskulen på Vestlandet (HVL), i tillegg til Sogndal Fotball, er inne som tunge leietakere, og har gjennom disse rollene vært avgjørende for at man kunne realisere denne utbyggingen. Flere gaver fra private bidragsytere, som blant annet Trond Mohn, har også bidratt til å kunne realisere anlegget.

– Dette er et anlegg vi har ønsket og planlagt for i flere år. Sogndal er i vekst, det er mange unge som ønsker å bo her, og presset på eksisterende anlegg har vært stort. Med den nye idrettshallen på plass kan vi dekke behovet for flere brukere, både på dagtid og på kveldstid samt i helgene, sier Yngve Hallén i selskapet Evospor, som har vært innleid prosjektleder for utbyggingen.

Åpen hall

På dagtid er det i hovedsak kommunen, HVL og Idrettssenteret som benytter seg av lokalene, mens det på kveldstid er ulike idrettslag og aktive som benytter hallen.

– Det er allerede full drift i anlegget og stor rift om halltidene. Vi kjører et helt åpent anlegg fra klokken 07 om morgenen til klokken 22 på kveldstid, og det er full aktivitet hele tiden. Det er nok ikke mange anlegg rundt om i landet som kan skilte med såpass åpne fasiliteter, mener Hallén.

Det nye idrettsanlegget omfatter en idrettshall på 25 × 45 meter, med galleri (tribune), tre nye klatrehaller, lager, fire lagsgarderober og to dommer/lærergarderober. Det vil komme et nytt inngangsparti med heis og hallen vil bli koblet med innendørs gangvei til Idrettssenteret og mot tribunen i Sognahallen. Utbyggingen består i tillegg til selve hallen og øvrige fasiliteter av et parkeringsanlegg i underetasjen, på rundt 1.500 kvadratmeter. Parkeringsavgift finansierer parkeringsanlegget.

Startet i 2018

– Vi startet med å utrede planleggingen av hallen i 2018, og i 2019 vedtok styret i Sognahallen å starte utbyggingen, og man fikk med seg flere samarbeidspartnere på satsingen. Det er reforhandlet leieavtaler med alle parter som har hatt tilgang på Sognahallen, og ikke minst har samarbeidet med kommunen, høyskolen og Sogndal Fotball, som de tre største leietakerne i anlegget, vært avgjørende. Det var et ønske for samtlige for å etablere en hall som dette, påpeker Hallén.

Svære Sognahallen som ligger vegg i vegg med den nye idrettshallen har kunstgressdekke, og er mye brukt av fotballen i bygda. Men deler av hallen har også vært benyttet av høyskolen og andre idretter. Dette krever et annet dekke i deler av hallen. Dette har ikke vært optimalt for fotballen, og dekket har heller ikke vært optimalt for andre idretter som har hatt tilgang til Sognahallen. Nå har man frigjort disse arealene i Sognahallen og gitt de øvrige aktørene bedre forhold til å uøve sine aktiviteter i en egen hall, men likevel som en integrert del av hele anlegget og campusområdet.

– Nå fungerer det på alle måter bedre, både med tanke på underlag, akustikk og så videre. Totalt sett blir dette også en rimelig og god løsning for leietakerne ettersom de store leietakerne ikke har fått økt husleie, legger Hallén til.

I tillegg til å frigjøre plass gjennom de nye lokalene gir utbyggingen også en mulighet til å lage en ny og bedre hovedinngang til Sognahallen.

– Vi har klart å ruste opp hele inngangspartiet til Sognahallen med en ny front, parkering under bakken samt flotte utearealer med områder for sykkelparkering, sier prosjektlederen.

Totalentreprenør fra Bergen

Etter at alle vedtak var på plass ble det lyst ut en totalentreprise for utbyggingen på Doffin. Tre selskaper leverte anbud, og Byggmester Markhus stakk av med seieren i konkurransen. De begynte med grunnarbeidene i april 2020, og startet med å reise selve bygget i august samme år. Bygget er tradisjonelt satt med stål og sandwichelementer, og flatt tak.

– Vi er nå helt på oppløpet med jobben. Prosjektet er overlevert, og det er kun noen etterarbeider som gjenstår, sier prosjektleder Jan Ove Utvær i Byggmester Markhus AS.

Han påpeker at de hadde noen utfordringer med virkningene av koronapandemien i startfasen på arbeidet. Lokale restriksjoner vanskeliggjorde reiser til og fra Sogndal med arbeidere fra Bergensområdet.

– Det var noen utfordringer rundt dette i begynnelsen av arbeidet, men det har gått seg bra til underveis. Vi har hele veien hatt et godt og konstruktivt samarbeid med byggherren og funnet gode løsninger på utfordringene som har kommet, påpeker Utvær.

Han er godt fornøyd med gjennomføringen av prosjektet.

– Det ble levert til avtalt tid og med en økonomi vi kan være fornøyde med. Overleveringen av prosjektet fant sted 22. januar, legger Utvær til.

Han forteller at de har hatt noen egne ansatte i prosjektet, men at de også har benyttet flere underentreprenører, de fleste med base i og rundt Bergen.

Også byggherren skryter av samarbeidet i prosjektet, og av arbeidet som er utført.

– Vi er godt fornøyde så langt. Det er et bra anlegg med gode kvaliteter, sier Hallén.

Driftsleder Nore Hjellhaug i Sognahallen AS påpeker at de har valgt robuste løsninger som skal tåle god bruk av hallen.

– Vi ønsket å gå for fine men praktiske gode løsninger som skal tåle hard bruk over tid. Dette er et anlegg som vil ha full drift så og si gjennom hele året, noe som krever at det tåler å bli brukt samtidig som vi ikke må stenge ned for å utføre nødvendig vedlikehold for ofte. Dette mener vi å ha fått til gjennom valgene som er tatt og gjennom kvalitetene på det som er bygd, sier Hjellhaug. Også han er fornøyd med hvordan de har kunnet drifte anlegget i oppstartsfasen.

– Det ser bra ut, påpeker han.

Hjellhaug skryter av samarbeidet med interiørarkitekt Hanne Nygård-Bøe i Rom for Forandring AS, og hvordan de sammen har jobbet for å komme frem til gode løsninger.

Arkitekt for hallen har vært Byggmester Markhus.

Strenge brannkrav

En av de største utfordringene med utbyggingen har vært sammenbyggingen med den eksisterende storhallen. Den nye idrettshallen ligger vegg i vegg med storhallen, med felles inngangsparti og flere overganger.

– Det har stilt store krav til både utforming, prosjektering og utførelse, ikke minst med tanke på strenge brannkrav, påpeker Hallén. Veggen på storhallen er også buet, noe som stiller ekstra krav til utbyggingen, legger han til.

Klatreanleggene og buldreveggen er en egen entreprise, som utføres av Tjelmeland Friksjon. Denne delen av utbyggingen er ikke helt i mål, men nærmer seg også ferdigstilling.

– Dette vil bli et flott anlegg som vil komme både regionens beboere og andre tilreisende til gode, sier Hallén.

Selv om nok en hall nå er ferdigstilt på Campusområdet, sier Hallén anlegget ikke er ferdig utbygd.

– Vi har allerede flere konkrete planer for veien videre. Anlegget skal fortsatt bygges ytterligere ut for å kunne legge til rette for enda flere aktiviteter og mer næringsvirksomhet, sier han.


Flere prosjekter