Mosenteret og Sentrum Terrasse

Mosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMosenteret og Sentrum Terrasse i Nittedal, 28.1.2021. Foto: Trond Joelson, Byggeindustrien

Seltor AS’ to kontrakter for Mosenteret i Nittedal omfatter en utvidelse og rehabilitering av kjøpesenteret og tre nybygg med 75 leiligheter på taket.

Fakta

Sted: Nittedal

Prosjekttype: Utvidelse kjøpesenter og nybygg boligbygg

Bruttoareal: 20.700 kvadratmeter

Byggherre kjøpesenter: Mattias Skytters vei 2 (Aberdeen Standard Investments Norway)

Byggherre boligbygg: Seltor Bolig Nittedal

Prosjektledelse kjøpesenter og KU-funksjon kjøpesenter og boligdel: Insenti

Totalentreprenør: Seltor

Kontraktsum begge totalentreprisene inkl. mva.: 501 millioner kroner

Arkitekt: 4b Arkitekter

LARK: Bar bakke

Rådgivere: RIB: Stabil l RIB råbygg: Contiga l RIBR: AFRY l RIM, RIG, Øklogi og Hydrologi: Multiconsult l BREEAM AP: Insenti l RIByFy, RIA: Rambøll Norge l ITB: HR Prosjekt

Underentreprenører og leverandører: Riving, miljøsanering, tømrer-, maler-, flis- og beleggsarbeider eksisterende senter: Christiania Entreprenør og Maskin l Fundamentering: Entreprenørservice l Grunn- og utomhusarbeider: Sport og Grønt-anlegg l Betong: Stenseth & RS Entreprenør l Råbygg: Contiga l Gulvavretting: Lydgulvsystemer l Parkett: Parkettpartner l Tømrer plassbygde løsninger: Indian Bygg l Tømrer prefab montasje: Byggmontasje l Prefab elementer: Optimera l Systemhimling: Oslo Akershus Bygg Montasje l Maling og gulvbelegg: Ullevål Malermesterforretning l Ytterdører: Swedoor l Innerdører Easydoor / Tundøren l Dørmontasje: TSW l Ståldører: Firesafe l Vinduer og balkongdører: Lian Trevarefabrikk l Kjøkken, bad og garderobe: Sigdal l Hvitevarer: Electrolux l Rør: C. M. Mathiesen & CO l Elektro: Linje Elektro l Ventilasjon: Bravida l Flis: BBM i Norge l Låssystem: Lås og sikring l Glassfasade og skyvedører: Noractor l Garasjeport: Hörmann Norge l Murer: Viking Entreprenør l Røykluker og branngardiner: Bramo l Heis: Schindler l Boder: Ingeniør Larsson l Glassrekkverk og baldakiner: SegaTech l Tak- og membrantekking: Hesselbergtak l Blikkenslager: Storo Blikkenslagerverksted l Solavskjerming: Solskjermingsgruppen l Fasadeskilt: Design l Rullegitter: Flexi Lås & Gitter l Branntetting- og isolering: Byggimpuls l Taktil Merking: Farefri l Lettak: Lett-tak Systemer l Blåseisolasjon: Isoteks Miljø l Kjerneboring: Gast Entreprenør l Utleie totalleverandør: Naboen l Leverandør skumglass som dreneringslag til grønt tak: Glasopor

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Med en nesten fordobling av arealet fra det eksisterende kjøpesenteret, definerer den nye bebyggelsen i opptil ni etasjer nå Mo som selve handelssenteret i Nittedal.

Aberdeen Standard Investments Norway AS kjøpte senteret i 2006, og har lenge hatt et mål om en kraftig utvidelse med større bransjemiks for å være et attraktivt lokalsenter for innbyggerne i kommunen. Etter omreguleringer ble det gitt klarsignal for etablering av boliger på taket av kjøpesenterutvidelsen. Seltor Bolig Nittedal er byggherre for boligbyggene, og brakte med seg entreprenørkompetansen med Seltor, som totalentreprenør for både kjøpesenteret og de nye boligene. Før kontraktinngåelse på totalentreprisene var det en samspillsperiode i prosjekteringsfasen.

Prosjektet er tegnet av 4b Arkitekter, som beskriver en fargepalett i tråd med lokal skikk, med materialer som patineres over tid. Fasadeuttrykket i kjøpesenteret og parkeringsarealene har en låverød spilefasade i tre, som skal være inspirert av det eksisterende Mosenteret og omkringliggende bebyggelse. Fasadene i næringsdelen består av en prefabrikkert spilekledning som ankom i formater på 2,4 x 7,5 meter.

Over kjøpesenteret er det plassert tre bygningskropper med inntil seks etasjer. De 75 leilighetene varierer i størrelse fra 37 til 133 kvadratmeter. Skaleringen i bygningsmassen mot sør legger til rette for private takterrasser; den største av dem kan by på et areal på 78,5 kvadratmeter.

Næringsdelen er bygget etter BREEAM-NOR Very Good, mens boligene følger energikravene i TEK17. Oppvarmingen i leilighetene er ved varmepumpe luft til vann, som også står for avkjøling av senteret om sommeren. Alle boenhetene har direkte tilgang til både kjøpesenteret og sin egen parkeringsetasje i plan 3.

Seltors fysiske oppstart med grunnarbeidene var i januar 2019, etter at det hadde blitt opparbeidet midlertidige parkeringsplasser for senteret som har vært i full drift i hele byggeperioden. Under parkeringsplassen man skulle bygge på, ble det funnet infrastruktur og ledningsnett – både i bruk og ikke i bruk – i tillegg til ukjente konstruksjoner. Men med gode grunnforhold ble det brukt stålkjernepeler til en snittdybde på 12 meter, og støpt bunnplate.

– Et senter i drift i hele byggeperioden betød at det var svært viktig å ivareta sikkerheten til kundene, der vi hadde god dialog med byggherrer, senterledelsen og leietakerne, sier Seltors prosjektleder for jøpesenterutbyggingen,
Knut Rolvsjord.

Den nye delen ligger mot nord og er koblet sammen med et mellombygg med et lettak, der det også er en gangbru i andre etasje som binder den eldre og den nye delen sammen. Senterets to etasjer og de tre parkeringsetasjene (med over 200 p-plasser), har et bæresystem med stål og hulldekker.

Materialtransport

Arbeidet med boligbyggene kom i gang så snart kjøpesenteret var kommet opp i andre og tredje etasje, og deler av taket på kjøpesenteret var på plass. For å håndtere logistikk og frakt av materialer ble det benyttet en tårnkran som sto inne i selve bygningskroppen fra råbygget tok til i april 2019.

– Boligbyggene var en utfordrende bygningsmasse, som delvis henger sammen med utkraginger. Vi kunne ikke ferdigstille store flater, fordi det lenge var et innhakk i bygget fra første til tredje etasje. Det måtte vi ha for å komme inn til kranstammen med tunge hulldekker og fasadelementer. Det gjorde atkomsten til leilighetsbyggene litt mer krevende for oss, siden vi måtte holde igjen den U-en ganske lenge. Det gjorde at vi ikke ble ferdig med tettingen der så raskt som vi ønsket, forklarer Espen Torgersen, Seltors prosjektleder for boligbyggene.

– Vi har arbeidet med råbyggsmontering i soner som skal være sikre. Det skal ikke være pågående arbeid under der det monteres, men siden boligdelene er delt opp i tre bygningskropper, har det vært deler under der hvor vi til enhver har kunnet arbeide, forteller Rolvsjord.

Etter at tårnkranen ble tatt ned før sommeren 2020, ble det benyttet både kranbiler, mobilkraner og transportbånd for å få fraktet materialer og byggevarer opp i høyden.

Veggelementer

I boligbyggene er det brukt prefabrikkerte veggelementer med innsatte vinduer. Elementene ankom byggeplassen uten isolasjon, men var ferdig gipset, lektet og kledd med paneler. – Selv om vi sparer tid med prefabrikkerte elementer, var det en tidkrevende utfordring å få koblet dem sammen med balkonger, svalganger og sokler i første etasje, og få sydd alt sammen til en ferdig vegg til slutt, sier Torgersen.

Underveis i prosjektet kom det en tilleggsbestilling på den eksisterende delen. – Oppgraderingen var en stor jobb for oss, sier Rolvsjord.

– Vi har oppgradert fellesarealer og gjort en del leietakertilpasninger for både eksisterende og nye leietakere, siden enkelte har flyttet over i den nye delen. En trapp er flyttet, det er byttet himlingsplater og lys, og montert nye glassfronter i butikkene.

– For oss i Seltor har det vært ett prosjekt, selv om vi har hatt to byggherrer, understreker Rolvsjord. – Mange av aktørene i kjøpesenteret har også vært engasjerte i boligdelen. Vi har sett det som et helhetsprosjekt, selv om det har vært forskjellige overleveringsdatoer. I enkelte perioder har det vært krevende å sette på nok og riktige ressurser for å få ferdig næringsdelen som var første milepæl.

– Selv om det var samme utførende aktører, har samarbeidet for de to byggherrene fungert veldig bra, bekrefter Torgersen.


Flere prosjekter