Ombruk og gjenbruk må inngå som en naturlig del av verdikjeden

Byggenæringen er en enorm forbruker av ulike varer i sin produksjon, både ute i verden og her hjemme. Store ressurser brukes hver eneste dag for å produsere, montere og avhende disse materialene. Altfor ofte havner disse ressursene utenfor kretsløpet etter endt førstegangsbruk. Dette kan ikke fortsette.

Skal byggenæringen klare å bli en avgjørende part i det grønne skiftet må det skje store endringer innen dette feltet. Fotavtrykket må ned på et helt annet nivå i hvert enkelt prosjekt enn hva vi ser i dag, og skal man klare å komme dit man ønsker, må næringen i større grad kan ombruke og gjenbruke det som allerede er bygget og skal avhendes. Det har allerede skjedd mye innen dette feltet de siste par årene, og nå har man faktisk begynt å gjøre noe og ikke bare snakke om det. Det er likevel bare de aller første stegene som er nå tatt, og blir mer å regne som pilotprosjekter. Nå er det på tide å virkelig komme ut av startblokkene i stor fart.

Mulighetene ligger nå i større grad å legge til rette for å gjennomføre dette skiftet, men det trengs fortsatt noen skippertak innen flere hold for å få fart på utviklingen. For det første må det bli mer lønnsomt. Man klarer rett og slett ikke å få til en ønsket utvikling om det ikke ligger noen økonomiske incentiver i bunn. Det må være økonomisk lønnsomt å tenke bærekraft. Dette kan gjøres ved at man for eksempel kan innføre noen ekstra gevinster fra byggherresiden om de utførende leddene klarer å prosjektere inn og bruke ombrukte materialer i nye prosjekter. Men skal man få på plass ordninger som virkelig monner må det settes konkrete krav, både fra offentlige og private bestillere.

Noen av hovedinnvendingene mot å ombruke materialer har frem til nå handlet om manglende eller ufullstendige krav og retningslinjer. Regelverket har vanskeliggjort, og innen visse områder gjort det helt umulig, å satse på ombruk. Det er strenge krav til hvilke produkter og hvordan man skal bruke disse produktene i våre nye byggverk, noe som selvsagt er bra. Vi må sørge for at vi bygger trygt og bestandig. Samtidig må vi se til at det grønne elementet ikke faller bort i regelverket. Det gis sjelden åpninger for å avvike fra disse kravene, men nå er det på gang flere justeringer som kan endre på dette. Regjeringen har hatt en prosess der man har gjennomgått regelverket for ombruk. I tillegg har det kommet justeringer innen dette feltet fra EU, og man håper nå på at disse endringene vil skape en fortgang i dette viktige arbeidet. Dessuten var regjeringen nylig ute og lanserte en ny veileder som skal se på nettopp hvordan man i større grad kan benytte seg av ombruk.

Snøballen har dermed begynt å rulle, og vi kan forvente noen store skritt fremover innen dette arbeidet. Forhåpentligvis allerede i år. Vi trenger å gå fra pilotprosjekter, til at dette mer blir regelen enn unntaket. Bare slik kan byggenæringen bil en pådriver innen den sirkulære omstillingen. Og dette må bli en integrert av hele verdikjeden, ikke minst for produsentene selv som nå står foran store muligheter for de som ønsker å satse.