Smitte ved flere byggeplasser i Bergen førte til nye restriksjoner for byggenæringen i Bergen. En byggeplass ved Fantoft stasjon ble stengt etter at flere arbeidere der har fått påvist koronasmitte, noen av dem med den sørafrikanske mutasjonen. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB

Bergen kommune: - Arbeidere som er ferdig på et oppdrag kan jobbe på ny byggeplass

Bergen kommune har kommet med en presisering til forskriften som la ned forbud mot at arbeidere kan jobbe på flere enn én byggeplass ut februar måned.

Fredag morgen sendte Bergen kommune ut en presisering til bransjeorganisasjonene som vil gjøre det enklere for aktørene som har flere byggeprosjekter gående i Bergen.

– I går var det motstridene tolkninger av § 5 i forskriften om hvem som kan være til stede på byggeplassen. Kommunen presiserer nå at forskriften skal tolkes slik at dersom en er ferdig med et oppdrag og ikke skal tilbake dit, kan man gå videre til oppdrag på ny byggeplass. Det fordrer naturligvis at alle andre betingelser i henhold til smittevern er oppfylt, sier prosjektleder Ivar Alvær i Bergen kommune til Byggeindstrien.

Han beskriver kommunikasjonen med bransjen som god.

– Det har vært en del spørsmål knyttet til forskriften og hvordan den skulle tolkes, og derfor kom denne justeringen i løpet av torsdagen, sier Alvær.

Konsekvensene av den lokale forskriften førte til bekyrminger hos en av landets største entreprenører, Skanska. De pekte på flere utfordringer med forskriften.

– Arbeidsgiver har høyst sannsynlig ikke anledning til å permittere disse arbeidstakerne – fordi de har jobb til dem – men ikke får lov å sende dem til andre prosjekter. Siden de ikke kan jobbe, har arbeidsgiver heller ingen lønnsplikt. Jeg tror ikke at de ansvarlige for denne bestemmelsen har tenkt på hva dette medfører for arbeidstakere som ikke kan jobbe på flere arbeidsplasser, sa kommunikasjonsdirektør Audun Lågøyr i Skanska til Byggeindustrien i torsdag.