Kan ikke vedta vekstbrems

Oslo vokser, noe byen har gjort gjennom flere tiår. Og det kommer den til å fortsette å gjøre, uansett hva politikerne skulle mene og ønske.

Snart vil hovedstaden passere 700.000 innbyggerne. I norsk målestokk er dette selvsagt et veldig høyt tall – på verdensbasis er det ikke veldig mye å slå i bordet med. Men en ting har Oslo til felles med mange av verdens hovedsteder og andre verdensmetropoler, den har en kraftig veksttakt og denne veksttakten vil bare fortsette.

Store byer og regioner tiltrekker seg folk i ulike aldre. Mange ønsker å kunne bo sentralt og enkelt, med mange tilbud rett utenfor stuedøra. Dette er et fenomen som stadig har forsterket seg, og vi har i utgangspunktet vært sent ute her i Norge i forhold til mange land vi kan sammenligne oss med. En aktiv distriktspolitikk om å ta store deler av landet i bruk, vår kjærlighet til naturen og det å kunne ha god plass rundt oss har hele tiden stått sterkt. Men i stadig økende grad skjer det en endring i dette bildet også hos oss. Vi trekkes mot de større byene og regionsentrene, og de største byene vil alltid ha den største tiltrekningskraften. Det er derfor ikke overraskende at Oslo er den byen som vokser mest, og det vil den gjøre også fremover.

De siste dagene har det dukket opp en debatt om man bør forsøke å strupe en slik vekst eller ikke. Man kan selvsagt ha ulike meninger om dette, men det er ikke opp til noen, heller ikke politikerne, å ha nok makt til å kunne snu en global trend som dette. Man bør heller se til at en slik endring skjer på en så god måte som mulig, for alle. Man kan selvsagt gjøre justeringer for å tilpasse veksten på en god måte, gjennom ulike reguleringer, men store flyttemønster som dette er vanskelig å styre. Oslo kommer derfor bare til å fortsette å vokse, noe vi også ser byrådsleder Raymond Johansen omfavner.

Det vil utvilsomt legge et press på byen, men dette kan planlegges, og det er jo ikke slik at dette har skjedd over natta. Strukturelle endringer i flyttemønster er noe man har god oversikt over og dermed kan planlegge godt utfra. Når vi ser på boligutviklingen den senere tiden har man opplagt ikke gjort dette i stor nok grad i Oslo. Når flere vil flytte til byen må det tilrettelegges for dette, og behovet er nå langt større enn tilgangen på boliger. Dette skaper nå problemer og dette vil bare forsterke seg fremover. Her må man finne bedre løsninger, og det bør skje raskt. Og det bør planlegges for hvordan dette skal skje på en bedre måte fremover. Det burde ikke være spesielt vanskelig å se at man også i årene fremover kan forvente en stor tilflytting til byen.

Den store utviklingen i og rundt hovedstaden vil også kreve mye innen utviklingen av den totale infrastrukturen i de ulike bydelene. Dette vil kreve mye, og det vil koste. Men det ligger selvsagt også enorme muligheter i en vekst som Oslo har opplevd, og vil oppleve fremover. Men det krever god planleggings- og gjennomføringskraft. Og det hjelper selvsagt ikke å si at nå bør man stoppe veksten. Å stikke hodet i sanden på den måten, vil ikke hjelpe noen, hverken dagens innbyggere eller de som ønsker å bli det.