Grensestengning stor utfordring for deler av næringen

Onsdag 27. januar ble landets grenser stengt for personer som ikke er bosatt i Norge. Dette har gitt mange i byggenæringen utfordringer, men nå begynner dette også å bli prekært for enkelte, ikke minst rundt hvordan svenske arbeidere påvirkes. Samtidig ser vi også en oppblomstring av smitte på flere byggeplasser, blant annet i Bergen.

Norge har gjort seg avhengige av utenlandske arbeidere for å kunne utføre alle oppgaver som er nødvendige for å holde samfunnet i gang og utvikle landet fremover. Dette gjelder ikke minst innen byggenæringen, som har mange titusener utenlandske arbeidere og som er helt nødvendig for at både byggeplassene og deler av byggevareindustrien skal få til en god produksjon. Når regjeringen stenger grensen, noe som også helt klart kan argumenteres med var nødvendig, får det konsekvenser. Kanskje ikke de helt store konsekvensene umiddelbart. Enkelte ble selvsagt rammet med det samme, men virksomhetene har klart å holde hjulene i gang på en grei måte – frem til nå. Etter såpass mange dager med stengte grenser begynner dette å få større konsekvenser, og vi står nå foran noen avgjørende dager. Forblir grensen stengt over en lengre periode, får mange problemer og vil måtte gå til permitteringer og delvis nedstengning av sin produksjon.

Det gjelder innen ulike områder og rammer flere, men det er spesielt de virksomhetene som har et stort innslag av svenske arbeidere som rammes ekstra hardt. Det skal være mange tusen svenske arbeidere i den norske byggenæringen, og veldig mange av disse er dag- og ukependlere, og mange befinner seg dermed ganske nær ulike grenseområder, og det er disse virksomhetene som nå rammes aller hardest. Det er mulig å holde det gående i en slik unntakstilstand over en kortere periode, men om dette strekker seg lenger, får det store følger.

De svenske arbeiderne må etter hvert hjem, og vil da ikke kom tilbake til Norge før grensen igjen er åpnet. For mange virksomheter, spesielt i grenseområdene, betyr dette at kapasiteten strupes og man risikerer at aktiviteten både på byggeplass og i fabrikkene kan måtte stenge helt eller delvis ned. I forrige uke kom det frem at Contiga er blant virksomhetene som er rammet, og de risikerer nå å måtte permittere 400 ansatte dersom grensen holdes stengt.

Det får selvsagt store konsekvenser for virksomhetene og de ansatte, men også ringvirkningene kan bli store. Stopper produksjonen av viktige byggevarer opp, får det utfordringer for byggeplassene noe frem i tid. Enkelte byggeplasser vil selvsagt stå i fare for å måtte stenge ned om ikke nødvendige byggevarer kan tilfraktes byggeplassene. Og stopper byggeplassene opp, blir ringvirkningene utvilsomt meget store – for veldig mange.

Det er derfor mange i næringen som nå er spent på hvordan dette vil utvikle seg videre og hvor lenge regjeringen velger å holde grensen stengt ned slik vi har det nå. Forhåpentligvis er situasjonen begynt å komme under kontroll flere steder, og det totale smittetallet er synkende. Det er likevel urovekkende lokale oppblomstringer som gir grunn til bekymring, ikke minst på deler av Vestlandet. Det er dermed utvilsomt en krevende oppgave regjeringen står oppe i nå, men konsekvensene for hele landet begynner definitivt også å merkes av grensestengningen, og vil vi tro man vurderer ulike scenarier videre, blant annet en oppmykning for visse nasjonaliteter. Vi går en spennende uke i møte, som forhåpentligvis kan gi noen svar.