BNL-direktør Jon Sandnes.

BNL: Generell nedstengning vil få store konsekvenser

BNL advarer om at en generell nedstengning av større byggeplasser vil få store konsekvenser for hele næringen.

Mandag ble det klart at Bergen kommune har bedt nasjonale myndigheter om at større byggeplasser skal omfattes av koronanedstengingen i kampen mot britisk og sør-afrikansk mutantsmitte.

- Hvordan vil dette eventuelt påvirke næringen?

- Først og fremst så er det avgjørende nå å få en god oversikt over smittesituasjonen og gjøre alle nødvendige tiltak. Det er klart at stengte byggeplasser vil få store konsekvenser i form av forsinkelser for både bedriftene som skal levere til avtalt tid og for kundene, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening (BNL) til Byggeindustrien.

Samtidig legger ikke Sandnes skjul på at han har stor forståelse for bekymringen for ytterligere mutantsmitte.

- I likhet med resten av samfunnet er BNL også svært bekymret for de nye muterte variantene av Covid-19 som smitter raskere. Så langt har byggenæringen i all hovedsak holdt hjulene i gang, samtidig som smitteverntiltak er ivaretatt på norske byggeplasser. Nå gjelder det mer enn noen gang å ha høyeste beredskap og følge smitteverntiltakene, sier BNL-sjefen. Han mener derimot at det blir feil å vurdere en generell nedstengning.

- Når det nye muterte virusene brer om seg i enkelte områder, har jeg forståelse for at man lokalt stiller spørsmål om det bør vurderes stengning. Vi mener at det bør vurderes i de konkrete tilfellene og ikke på generelt grunnlag, sier Sandnes.

- BNL har tatt initiativ til i siste oppdatering i vår bransjestandard for smittevern et nivådelt smittevern som gjenspeiler regjeringens definisjoner av tiltakssoner som ring 1 og ring 2-kommuner. Vi tar sikte på at dette kommer raskt på plass, legger han til.

BNL er heller ikke kjent med hva Bergen kommune konkret mener med større byggeplasser.