Kommunikasjonsdirektør Christian Vammervold Dreyer i Fredensborg Bolig. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix

- Utømmelig etterspørsel etter leie-til-eie-boliger i Oslo

Regjeringen vurderer å endre skattereglene for å tilrettelegge for flere leie-til-eie-boliger. I Oslo er markedet nærmest utømmelig etter denne type boliger, sier en av landets største boligaktører.

Onsdag varslet regjeringen at de vurderer å endre skatteloven for stimulere til flere såkalte leie-til-eie-boliger i borettslag.

I privat regi består leie-til-eie-konseptet ofte av en tidsbegrenset leiekontrakt for tre til fem år mellom utbygger og leietaker, kombinert med en rett til å kjøpe leiligheten i løpet av bygge- og leieperioden til uendret fastpris.

Ifølge en av aktørene som har satset på ordningen, Fredensborg Bolig, er interessen for boligene svært stor.

– Siden vi lanserte ordningen i 2019 har vi tildelt i overkant av 60 leie-til-eie-leiligheter, fordelt på syv ulike prosjekter i Oslo, Akershus og trondheimsregionen. Vi planlegger for cirka 60 nye tildelinger i 2021. Ordningen er populær og i snitt mottar vi tre søknader per tildelte bolig. I Oslo-området opplever vi etterspørselen som nærmest utømmelig, sier kommunikasjonsdirektør Christian Vammervold Dreyer i Fredensborg Bolig til Byggeindustrien.

– Hvem er den typiske leie-til-eie-kunden?

– Vi har tildelt boliger til alt fra førstegangskjøpere, enslige, par og barnefamilier. Det er en jevn interesse blant menn og kvinner og lik fordeling mellom de som søker alene eller som par. Overvekten av søkerne er mellom 25-35 år, men vi ser også at hele 35 prosent er over 35 år. Mediankunden vår er 32 år gammel og har en årsinntekt på cirka 500.000 kroner, sier Dreyer.

Begresning på 15 prosent

Dagens regler for beskatning av boligselskap/andelseiere i skatteloven setter i dag en maksimal begrensning på 15 prosent på hvor stor andel av boligenhetene som kan leies ut for at de fleksible reglene skal gjelde.

Ifølge Finansdepartemetnet har private boligutviklere gitt uttrykk for at man i flere boligprosjekter kan inngå avtaler om leie-til-eie med minst 30 prosent av boligene i borettslaget.

– Med dagens høye boligpriser og kravet til egenkapital er det mange, og særlig unge, som sliter med å komme seg inn på boligmarkedet. En endring av skattereglene kan bidra til at flere kan få eierskap til sin egen bolig gjennom leie-til-eie-modellen, kommenterte finansminister Jan Tore Sanner (H) onsdag.

Målet er 1.000

Fredensborg Bolig har ved flere anledninger vært i dialog med myndighetene for å få til en endring av regelverk som gjør det mulig å oppskalere satsingen på leie-til-eie.

De er fornøyd med signalene som nå kommer fra regjeringen.

– Det er gledelig at regjeringen har lyttet til innspillene de har fått og satser på leie-til-eie som en boligsosial kjøpsmodell. Grepene de varsler vil hjelpe flere inn på boligmarkedet via leie-til-eie, mener Christian Vammervold Dreyer.

– Boligprisutviklingen og egenkapitalkravene gjør det er vanskelig for mange å komme inn på boligmarkedet. Å tilby leie-til-eie i våre boligprosjekter er en del av vårt samfunnsoppdrag, og vi har som mål at 1.000 personer eller familier skal kjøpe bolig av oss gjennom leie-til-eie. Det regjeringen signaliserer gjør at dette kan oppnås raskere, sier Dreyer.