Konkurstallene fortsatt meget lave - når kommer smellen?

Helt siden koronapandemien slo inn over oss i mars i fjor har konkurstallene vært mye lavere enn hva vi er vant til, og fortsatt er vi ikke i nærheten av en normalsituasjon. Hva er det faktisk om skjer, og når kommer smellen?

Og smellen vil komme. Hvor kraftig den faktisk blir gjenstår å se, men det kan ikke fortsette slik vi ser det nå. I løpet av de mange månedene som har gått siden koronapandemien for alvor startet har bare etterslepet bygget seg opp. Og det er selvsagt ikke forventet at midt i en global pandemi, der en rekke næringer er i en større krise, så skal konkurstallene gå kraftig ned. Da er det andre mekanismer som har slått inn, og dermed vil det komme en konkursbølge på et eller annet tidspunkt. De aller fleste trodde den skulle komme for lenge siden, men den bygger seg bare oppover og oppover, og spørsmålet er om dette vil komme som en enorm bølge etter hvert, eller om vi får en gradvis opptrapping.

Faren om en stor flom kommer innover oss, er hvordan denne skal kunne takles av samfunnet. Det er en rekke funksjoner som skal fylles og krav som skal etterleves når det åpnes konkurs, og det er selvsagt ikke utømmelige ressurser som jobber med disse forholdene.

Ifølge Dagens Næringsliv er konkurstallene for landet og bransjene sett under ett halvert i januar i forhold til januar i fjor, altså før koronapandemien, Og slik har det mer eller mindre vært siden pandemien for alvor slo til. Det er nærmest mot all logikk, men bakgrunnen er selvsagt tiltakene som er satt inn. Økte permitteringsmuligheter, betalingsutsettelser innen flere felter og flere ulike økonomiske støtteordninger er alle momenter som er med på å utsette den kraftige nedgangen som skulle kommet for mange selskaper. Dette er selvsagt meget bra for de levedyktige virksomhetene som fortjener å bli løftet frem videre. Men det finnes også en lang rekke selskaper som normalt skulle og burde gått overende som fortsatt lever. Hver eneste uke har Byggeindustrien en oversikt over selskaper om har gått konkurs innen næringen. Tallene har også her gjennom en lengre periode også vært langt lavere enn normalt også, og nettopp disse ulike støtteordningene og regeljusteringene har fått mange til å holde seg kunstig i live.

Men en mer normalisert situasjon vil komme tilbake, og da vil mange få store problemer. Det vil gå tilbake til en situasjon der mange ikke klarer seg, og slik skal det også være. Det er mange selskaper som rett og slett ikke har livets rett, men som nå får kunstig åndedrett. Men på et tidspunkt slås strømmen av. Så får vi se om samfunnet faktisk er klart til å ta imot konsekvensene av dette, og hvor stor konkursbølgen faktisk blir. Men at det vil komme ting som endrer hele bildet er helt sikkert - slik det er nå kan det ikke fortsette.