Tolga kulturhus - Vidarheim

Tolga kulturhus – Vidarheim, er blitt bra, synes prosjektleder Jon Arve Urseth Engebakken i Tolga kommune: Gamle Tolga skole til venstre. Nytt mellomparti med inngang i midten. Nytt kulturhus i tre etasjer til høyre, med turkis plater, tømmermannspanel, glass og limtredragere.Prosjektleder Jon Arve Urseth Engebakken (t.h.) i Tolga kommune og anleggsleder Thomas Bredesen i VS Entreprenør Bygg og Anlegg som hadde totalentreprisen. De er i kultursalen, før pappen ble tatt vekk fra gulvet.Prosjektleder Jon Arve Urseth Engebakken i det nye kantinekjøkkenet, som kan kombineres med skolekjøkkenet ved større arrangement.

Tolga kommune har bygd nytt kulturhus, med en hypermoderne kultursal. Vegg i vegg er det blitt ny barnehage i en del av den gamle skolen.

Fakta

Sted: Tolga i Innlandet fylke

Prosjekttype: Kulturhus og barnehage

Byggherre: Tolga kommune

Totalentreprenør: VS Entreprenør Bygg og Anlegg

Areal: Kulturhus: Grunnflate 870 kvadratmeter (totalt 1.700 kvadratmeter). Ombygging av deler av Tolga skole totalt 670 kvadratmeter, derav 500 kvadratmeter til barnehage og 170 kvadratmeter til administrasjon.

Prosjektkostnad: Cirka 80 millioner kroner

Arkitekt og totalrådgiver: Norconsult

Landskapsarkitekt: Feste NordØst

Underentreprenører/leverandører: Rørlegger: Røros VVS l Tømrerarbeid: Dalsbygda Bygg og laft l Maling, gulvbelegg: Malermester Larsen l Gravearbeider: HR Entreprenør l Automatikk og SD-anlegg: GK Inneklima l Lås og beslag: Abra Beslag l Systemhimlinger: Tøftum innredning l Kjøkken: Gaula Tradisjonsmøbler l Sportsgulv, gulv kultursal: Gulv og Takteknikk l Prefab betong: Con-Form l Kjøling, kjølerom og solavskjerming: Tynset Varmeservice l Amfi og blokkvegg: Trysil Byggprodukter l Stål: Norax l Heis: Lift-Tech l Dører: Jømna Brug l Lys sceneteknisk og lyd: Audiens Norge l Betongarbeid: Fron Betong l Tak- og veggelementer, kultursal: Gauldal Bygg l Glassfasade ytterdører: Glassbygg l Adgangskontroll: GK Sikkerhet l Elektro solceller: Eltron l Ventilasjon: Hamstad l Montasje ventilasjon: Alvdal blikkenslager l Taktekking: Protan Entreprenør l Foldevegg: Saxi produkter l Betongelementer: Spenncon l Fasadeplater: Tepo l Betongleverandør: Tynset Tre og Betong l Spilehimling: Woodify l Innendørs lek: Uniqa

– Hele prosjektet vil koste i overkant av 80 millioner kroner, sier prosjektleder Jon Arve Urseth Engebakken i Tolga kommune.

Dette byggeprosjektet er så stort for Tolga kommune, at det ikke har vært andre byggeprosjekter i nærheten av denne størrelsen i moderne tid. Tolga kommune er en forholdsvis liten kommune med om lag 1.600 innbyggere og ligger nord i Østerdalen i det nye Innlandet fylke.

Tolga hadde et samfunnshus, Vidarheim. Det var et populært samlingssted i flere generasjoner.

– Men samfunnshuset begynte å gå ut på dato, det ville blitt relativt kostbart å restaurere det, samtidig som det ikke ville blitt et moderne bygg, sier han.

Derfor valgte Tolga kommune å rive det gamle samfunnshuset. Det nye «Tolga kulturhus – Vidarheim», som er det formelle navnet, er bygd på samme sted som det gamle var plassert.

Stål og betong

Den største delen av kulturhuset, med kultursalen, er satt opp med bærende konstruksjoner i stål og betong. Det er hulldekker i betong mellom underetasjen og første etasje og ståldragere i taket i kultursalen.

Foajeen og kantinen i kulturhuset har tresøyler og limtredragere som bærende byggesystem.

I underetasjen til kulturhuset er det blitt kontorer og øvingsrom for kulturskolen ut mot fasaden. I samme etasje er det også blitt plass til «Black box» - en liten kultursal for blant annet teater og dans, en kultursal for mindre forestillinger.

Kultursalen er topp moderne

– Det blir som natt og dag, sammenlignet med samfunnshuset vi hadde før. Før hadde vi en kultursal med sal og sceneteppe. Vi måtte leie inn både lyd og lys til forestillinger. Nå har vi ei grunnpakke med både lyd og lys som er bra i den nye kultursalen, sier Urseth. Alt ligger også til rette for å bruke kultursalen som konferansesal, med stort lerret og moderne teknologi.

Tolga kulturhus – Vidarheim har fått et elektronisk etterklangsanlegg, som kostet bortimot to millioner kroner.

– Kultursalen har amfi med 170 seter som kan trekkes ut fra den ene veggen. Foran amfiet blir det plass til tre sete-rader, sier Urseth Engebakken.

Lyden

Kulturhuset er bygd spesielt med tanke på lyden. Oppå hulldekket i kultursalen, er gulvet støpt med en spalte som skiller det fra de andre rommene. I kultursalen er det lagt sportsparkett på gulvet, slik at det skal bli litt svikt når det for eksempel arrangeres dans der. Veggene i kultursalen er kledd med akustikk-kledning, det vil si spiler i treverk og perforerte kryssfiner plater for å dempe den naturlige lyden i rommet.

Ruvende

Fasaden på det nye kulturhuset blir ruvende, sett fra nedsiden av bygget hvor det er tre etasjer ut mot dagen. Fasaden består av stående mørkebrun tømmermannspanel, glass, turkis FunderMax-plater og limtredragere. Limtredragerne er ikke en del av konstruksjonen i bygget, men til pynt.

Fasaden ved hovedinngangen i første etasje er i samme stil, men i to etasjer, og dermed noe mer avdempet enn bygget sett fra nedsiden.

Ved utformingen er det tatt hensyn til fasaden på eksisterende bygg.

Stor barnehage

Tolga har fått en ny og stor barnehage i samme byggeprosjekt. Tolga skole hadde en del plass som ikke ble utnyttet. Dette arealet er omgjort til en barnehage på 700 kvadratmeter. Denne barnehagen har fire avdelinger, og erstatter to tidligere barnehager i Tolga.

Nesten alt ble revet innvendig i den delen av skolen som nå er barnehage. Kun bærekonstruksjonene stod igjen. Byggingen i dette store prosjektet, med kulturhus og barnehage, startet 2019. Deler av skolen ble omgjort, før det gamle kulturhuset ble revet. Deretter startet fundamentering av kulturhuset. Barnehagen ble satt i drift i august 2020. Kulturhuset skal tas i bruk i løpet av januar 2021.

– Byggeprosjektet består av mange deler, noe ombygging, noe nytt. Alt arbeid ble utført mens skolen var i drift, sier prosjektlederen.

Firmaet VS Entreprenør Bygg og Anlegg i nabokommunen Tynset har vært totalentreprenør. Mange underentreprenører er fra Nord-Østerdal og Røros, med andre ord kommuner i nærheten av Tolga.

– Dette har vært moro, sier Thomas Bredesen som har vært anleggsleder for prosjektet for VS Entreprenør Bygg og Anlegg.

– Vi er stolte og ydmyke med tanke på at vi har vært med på å bygge det som blir samlingspunkt for hele Tolga kommune. Et prosjekt som kommer til å følge oss i lang tid.

Det har ikke vært en eneste fraværsdag på grunn av skader eller uhell i dette prosjektet.

– Dette er et fantastisk referanseprosjekt for oss, på alle mulige måter, sier anleggsleder Thomas Bredesen i VS Entreprenør Bygg og Anlegg.


Flere prosjekter