Hareid Helsehus

Disse tre har vært mye involvert i byggingen av Hareid Helsehus. Fra venstre Even Sundgot, prosjektleder HG Elektro, Paul Arne Ulstein, prosjektleder Hareid kommune, og Peter Rise, prosjektleder HS Rise Bygg.

HS Rise Bygg er totalentreprenør for 5.200 kvadratmeter store Hareid Helsehus. Bygget samler helsetjenester i kommunen og fornyer Hareid sentrum.

Fakta

Sted: Hareid

Prosjekttype: Helse- og omsorgssenter

Byggherre: Hareid kommune

Byggherreombud: XPRO

Areal: 5.200 kvadratmeter inkl. parkering

Kontraktssum: 150 millioner kroner inkl. mva.

Totalentreprenør: HS Rise Bygg

Arkitekt og prosjekteringsleder: Sporstøl Arkitekter

Rådgivende ingeniører: RIB: Conplan l RIBr: Konsepta l RIE: Kvalsund Ingeniører l RIV, ITB-koordinator: Riksheim Consulting l RIAku: Cowi

Underentreprenører og leverandører: Prefab betong: Spenn-con l Rørlegger: Rørservice Uri l Ventilasjon og automasjon: Nordvest Miljø l Elektro og SD-anlegg: HG Elektro l Betong- og tømrerarbeid: HS Rise Bygg l Maler, flislegging, gulvbelegg, taktil merking: Malermester Lindvik l Grunnarbeid: Brekke & Kleppe Anlegg l Solskjerming: Norsol l Lås og Beslag: Låssenteret l Heis: Heisplan l Innvendige vegger og systemhimlinger: Moelven Modus l Glassfasader og ytterdører: Straumsheim Glass og Fasade l Vindu: Nordvestvinduet l Fasade: Trespa, Sto Norge l Takkonstruksjon: Lett-Tak Systemer l Geoteknikk: Era Geo l Byggevarer: Byggfag l Rekkverk: Vatnesenteret l Innvendige dører: Swedoor l Kjøkken og fast innredning: Grande, HTH l Vinduer: Nordvestvinduet

En spesiell detalj med bygget er at det får energi fra overskuddsvarme fra lading av elektriske ferjer på sambandet Hareid-Sulesund. Ferjekaien med laderen ligger over gaten, hundre meter nedenfor. Prosjektleder for byggherre Hareid kommune, Paul Arne Ulstein, sier det før byggingen ble lagt ned rør fra batterihuset på ferjekaien under veien og i en T, der rørene går til det nye helsehuset i ene retningen og rådhuset i den andre. Dermed får begge de kommunale byggene varme fra ferjeladeren til Fjord1. Denne energiløsningen må være unik i verden, siden ferjesambandet er et av de første elektriske som er operative.

– Vi har fått en avtale med Fjord1 om å nytte overskuddsvarmen vederlagsfritt. Varmen fra laderen dekker 80-90 prosent av energibehovet i bygget. Utregninger vi gjorde på forhånd viser at vi over tid sparer inn ekstrakostnaden med å legge rørene, sammenliknet med andre energi-løsninger. Vi har el-kjele som tilleggsløsning, sier Ulstein.

Når de elektriske ferjene lader ved kai, blir det overskuddsvarme. Ifølge Ulstein holder varmen en temperatur på cirka 12 grader. Varmen går gjennom rørene og inn på varmepumper i byggene. Her blir temperaturen tatt opp til ønsket nivå. På gateplan utenfor bygget er det oppvarming i bakken.

– Prinsippet er ikke nytt, det blir som å ta varmen fra sjøen. Men her er temperaturen inn 12 grader, da blir effekten bedre enn med fjordvarme, sier han.

NAV og fylkestannlege

Helsebygget til 150 millioner kroner er på tre etasjer pluss parkeringskjeller. Ved siden av til sammen syv-åtte kommunale og privatpraktiserende leger, fysioterapeuter, kommunepsykolog, barnevern og helsestasjon, skal også NAV, fylkestannlege og bibliotek holde til i bygget. NAV-kontoret med 35 ansatte blir felles for kommunene Hareid, Ulstein og Sande. Dette var et anbud for utleie som Hareid kommune vant. Til sammen blir her over 100 arbeidsplasser.

– Kommunen har hatt helsetjenestene spredd på ulike steder. Nå får vi samlet tjenestene. Bygget er blitt veldig bra. Kommunen kan gi et bedre, samlet tjenestetilbud, og vi vil spare driftskostnader med et nytt og energieffektivt bygg, sier Ulstein. Kommunen blir byggeier og utleier.

Ulstein sier prosessen frem mot ferdig bygg har gått etter planen.

– Vi har bygget med samspill-entreprise. Det har fungert veldig bra på dette bygget, og blant annet ført til at vi har hatt veldig god kontroll på kostnader.

Tidspress

Prosjektleder Peter Rise hos totalentreprenør HS Rise Bygg beskriver også samspillet mellom en gruppe hovedaktører som en avgjørende grunn til at prosjektet ble vellykket.

– Tiden har vært en stor utfordring, siden leieavtaler var inngått og bygget måtte komme fort opp. Alt var ikke ferdig prosjektert da vi startet byggingen, vi har løst oppgaver underveis. Da er det vanskelig å få et godt resultat. Det var essensielt at samarbeidet fungerte. Vi har hatt en partneringsavtale i en gruppe bestående av HS Rise Bygg, Sporstøl Arkitekter, Conplan, Kvalsund Ingeniører, RørserviceUri og HG Elektro. Samarbeidet har vært utrolig godt, også med kommunen som byggherre.

De begynte betongjobben i slutten av august 2019. Byggetiden er 17-18 måneder. NAV overtok lokalene 15. januar. Leger og fylkestannlege fikk overlevert sine lokaler 1. februar. Mens biblioteket på gateplan blir klart til påske.

– Vi var fullstendig klar over tidsfaktoren helt fra starten. Vi har ikke hatt noe å gå på tidsmessig, det har også påvirket valg av måter å gjøre ting på. I denne perioden har vi også hatt utfordringer med smittevern på grunn av korona. Vi har hatt utenlandske arbeidere her, men har hatt gode rutiner og ingen smittetilfeller, sier Rise.

Sentrumsfornying

Helsehuset er en del av en pågående opprustning av sentrumsområdet. Kommunen var på Robek-lista til 2017 med avgrenset mulighet til investeringer. Fra 2017 har det imidlertid skjedd en satsing på flere områder. I 2020 ble det åpnet en fotballhall til 30 millioner kroner, og rådhuset har gjennomgått en større renovering til 14-15 millioner kroner. Her er første byggetrinn ferdig.

Helsehuset ligger i skjæringspunktet mellom Strandgata mot sjøen og den parallelle Kjøpmannsgata. Sistnevnte er blitt miljøgate, med en prislapp på knapt syv-åtte millioner kroner.

Helsehuset er det største prosjektet målt i kroner i Hareid kommune gjennom tidene.

Samspill med Coop

Som en del av prosjektet har også kommunen samspilt med Coop Vest på nabotomten. Coop kjøpte et stort gammelt nærings- og leilighetsbygg som nå er revet, til liks med det tidligere butikkbygget. Kommunen kjøpte på et tidligere tidspunkt tomten der helsehuset nå er bygget. Her var det tidligere en rørleggerforretning. Til sammen er fire gamle bygg sanert for å få plass til de to nye.

Coop er i ferd med å ferdigstille nybygg for en Coop Extra-butikk som er klar ved påsketider. På toppen av Coop-bygget blir det cirka 40 parkeringsplasser for de ansatte på helsehuset. I parkeringskjelleren under helsehuset er det omtrent like mange parkeringsplasser til folk som kommer for å bruke tjenestene.

Utendørs er det store planer om å gjøre området pent for å gi økt trivsel til folk som ferdes i sentrum. Mellom helsehuset og Extra-butikken blir det blant annet bygget en ny trapp.

– Vi har gode planer for uteområdet, med blant annet denne trappen. Uteområdet vil binde sammen hele området, men utearealene blir ikke ferdig til 1. mars, sier Ulstein.

Stedstøp, betongelementer og stål

Parkeringskjeller og trappesjakter er stedstøpt, mens bygget oppover i etasjene er reist med betongsøyler, betongbjelker, hulldekke og stålkonstruksjoner. Alt levert av den lokale bedriften Spenncon. Utvendige vegger i 2. og 3. etasje er bindingsverk, med Trespa-fasadeplater på utsiden. I første etasje er det en kombinasjon av glassfasade og betongvegger påført isolasjon og kledning med Sto-puss.

På innsiden er det ferdigbehandlede gipsplater på innvendige vegger, og gips med malt strie på yttervegger. Store deler av bygget har heterogent vinylbelegg. Hos NAV i 3. etasje er det teppeflis. I takene er det systemhimling.


Flere prosjekter