Bø barnehage

Foto: Kjetil FromreideFoto: Kjetil FromreideFoto: Kjetil FromreideFoto: Kjetil FromreideRoald Hesvik, prosjektleder i Byggmester Hitland

I Bøvågen i Alver kommune, tidligere Radøy, like nord for Bergen, var behovet stort for en ny og utvidet kommunal barnehage. Nå har de fått ferdigstilt et stort og moderne anlegg som mer enn dekker dagens behov.

Fakta

Sted: Bøvågen, Radøy

Prosjekttype: Barnehage

Areal: Cirka 1.600 kvadratmeter BRA

Byggherre: Radøy kommune, Alver kommune

Byggherreombud/KP/KU: Per Olav Mohn Berge

Totalentreprenør: Byggmester Hitland

Kontraktsum eks. mva.: 55,4 millioner inkl. mva

Arkitekt og landskapsarkitekt: Forum Arkitekter

Rådgivere: RIB: PAR l RIE: BO Elektro l RIV rør: BO Rør l RIV vent: VVT l RIVA og Veg: Byggadministrasjon Harald Bjørndal l RIBr: Konsepta l RIBfy, RIG: Ing. Asbjørn Danielsen l RIA: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Byggevarer: Opti-mera l Betongarbeider: Nilsen & Sture Betong l Grunnarbeider: Rune Nordahl Entreprenørforretning l Utomhus: Olsen & Indrøy Hage og Anlegg l Ventilasjon: VVT l Rørlegger: BO Rør l Elektro: BO Elektro l Maler: Malermester Christensen & Heimdal l Gulvbelegg: Stigen & Kronheim l Kjøkken: HTH l Stålarbeider: BSI Service l Taktekking og membran: Protan Entreprenør l Riving: Saneringsgruppen l Flisarbeider: Bru og Wiese-Hansen l Flisleverandør: FagFlis Bergen l Lås og beslag: Certego Bergen l Fasader: Steni l Innredning, garderober: Lekolar l Tribune: Øystein Boge l Glass overbygg/tak: Smihuset l Gjerder og porter: Arilds Port l Aluminiumsdører: Bue Aluminium l Precut: Pretre l Løfteplattform: Cibes Lift l Parkett: Norgesgulv l Innerdører: Neumann Bygg

Den nye barnehagen ligger fritt til på Radøy, med barneskolen og flott natur som nærmeste naboer.

Nye Bø barnehage er planlagt for 108 barn, fordelt på seks ulike avdelinger; to småbarnsavdelinger og fire storbarn-avdelinger. Bygget, som er tegnet av Forum Arkitekter, er totalt på cirka 1.600 kvadratmeter. I tillegg er det etablert et stort uteområde til glede for både store og små.

Barnehagen er utformet med en hovedkropp samt tre ulike satellitter. To av satellittene er tatt i bruk, mens den tredje delen tas i bruk når behovet melder seg. I tillegg til barna er barnehagen dimensjonert for cirka 25 ansatte.

Totalentreprise

Barnehagen er bygget av Bergensfirmaet Byggmester Hitland AS, og utbyggingen har skjedd i en totalentreprise. Arbeidet med prosjektet startet sommeren 2019, og barnehagen ble overlevert til avtalt tid 1. desember 2020.

– Det har vært en god prosess og et flott prosjekt å bygge ut. Barnehagen er levert på tid, og det har vært et godt samarbeid med barnehagestyrer og brukerne hele veien, med tett involvering. Dette har vært viktig for å komme dit vi er i dag. Det aller meste har gått helt etter planen, og det er fint å se at både barna og de ansatte setter pris på det nye bygget, sier prosjektleder Roald Hesvik i Byggmester Hitland.

Bygget går over to plan, med tre helt like seksjoner, hvor to altså er tatt i bruk. I første etasje ligger avdelingen for barna, mens andre etasje består av kontoer og ulike spesialrom. Bygget inneholder også et større amfi i massivtre, som både kan brukes av barnehagen men også av kommunens innbyggere til ulike samlinger på kveldstid. Dette rommet er en stor og viktig del av hele utbyggingen.

Kontrakten rundt utbyggingen ble underskrevet i mai 2019, og arbeidet med prosjektet startet i juni samme år.

– Først ble det gamle rådhuset på Radøy samt noen eldre omsorgsboliger og den gamle barnehagen revet på tomten. Dette inngikk også som en del av totalentreprisen. Det ble utført noe sprengningsarbeid, og det var kort vei til fjell. Det var dermed ikke de store grunnarbeidene som måtte utføres, forteller Hitland.

Pre-cut

Bygget er tradisjonelt satt opp med plate på grunn, og råbygget er satt opp med en pre-cut-løsning.

– Vi kunne brukt massivtre om vi hadde kommet inn i en tidligere fase, men prosjekteringen var kommet såpass langt at en annen løsning ble mest formålstjenlig her, sier Hesvik. De har tidligere bygget flere bygg i massivtre.

På fasadene er det brukt Steni-plater og på satellittene er det valgt trekledning. Til oppvarming er det benyttet vannbåren varme i alle gulv, hvor energien kommer fra seks energibrønner.

– Det er hele veien prioritert robuste materialer som skal holde lenge. I andre etasje er det gipsvegger og noen trevegger, mens det i første etasje er gips, med finerplater kombinert innslag av stål på den nederste halvdelen av veggene, sier Hesvik. I takkonstruksjonen er det benyttet q-dekker tekket med takbelegg.

Barnehagen er en relativt stor jobb for Byggmester Hitland, og på topp var det rundt 25 personer i sving på prosjektet. De har utført alt av tømreroppgavene i egenregi, men har underentreprenører til grunn- og betongarbeid, samt elektro og ventilasjon. Utbyggingen har skjedd uten fraværsskader.

Det omfattende utomhusarbeidene er utført av et anleggsgartnerfirma. Dette arbeidet er også fullført.

– Utearealene er utformet slik at det alltid vil finnes ulike områder som ligger i le for vær og vind, påpeker Hesvik. Det kan tidvis være værhardt i dette området av landet. Det er på utomhusområdet lagt stor vekt på å skape en god læringsarena for barna, med vektlegging på gode lekeapparater, sykkelstier, varierende terreng og en egen scene.

Godt fornøyd

Barnehagestyrer Gro Håland er meget tilfreds med de nye fasilitetene.

– Vi er veldig godt fornøyde med bygget, og det er en stor forskjell fra de gamle lokalene. Bygget er satt opp etter våre ønsker om utforming og innhold, og vi har vært tungt involvert helt siden kommunen bestemte seg for å satse på dette prosjektet. Dermed har vi fått mulighet til å tilpasse tegningene i oppstarten av prosjektet, sier Håland. Dette har de gjort i samarbeid med både arkitekt og entreprenør.

Barnehagen har nå fått langt bedre plass en tidligere, og det nye bygget gir også rom for videre vekst,

– Barnehagen er bygget for barn fra ett til seks år, og barna trives godt i de nye lokalene, legger Håland til.


Flere prosjekter