Ta vare på lærlingene - de er fremtiden vi skal leve av

Ferske tall viser at det i fjor var noe færre lærlinger enn året før som fikk læreplass. Heldigvis var nedgangen lav innen bygg- og anleggsteknikk, og byggenæringen er den sektoren hvor flest totalt sett fikk læreplass. I tidene vi nå er inne i er det ekstra viktig å ta vare på fremtiden. For det kommer også en tid etter koronaen.

Det er ikke spesielt overraskende at totalantallet på hvor mange som fikk læreplass i Norge gikk ned i fjor. Med tanke på nedstengningen av samfunnet og de totale virkningene av smitteverntiltakene rundt koronaviruset, er det nesten ikke til å unngå at dette også skulle slå inn på antall inngåtte lærekontrakter. I flere yrker har det vært mye bruk av permitteringer og oppsigelser, ikke minst innen reiseliv, overnatting og restaurantbransjen. Da vil det også være slik at man tar inn færre lærlinger, og det er også innen denne sektoren tallene til Utdanningsdirektoratet viser at nedgangen er størst.

I byggenæringen har man i stor grad klart å holde hjulene i gang i løpet av koronakrisen. Det har vært noe bruk av permitteringer, men ikke i urovekkende stor grad. Dermed har heller ikke nedgangen i antall inngåtte lærekontrakter vært stor innen bygg og anlegg. Nedgangen er på rundt to prosent, fra at 86 prosent av de som søkte fikk lærekontrakt i 2019 til 84 prosent i 2020. Det er selvsagt uansett uheldig at det er en nedgang, selv om nedgangen var liten.

Koronapandemien er dessverre ikke over, og vil fortsatt være med oss en stund fremover også. Forhåpentligvis vil byggenæringen likevel klare å holde oppe aktiviteten. Mange ordrebøker så tynne ut for noen måneder siden, men mange er nå mer optimistiske enn for en tid tilbake. Mange oppdrag kommer som planlagt, men den store nøkkelen blir hvordan boligmarkedet vil utvikle seg – samt visse sektorer innen næringseiendom. Månedene fremover vil gi svaret på hvor stor aktiviteten vil bli innen denne sektoren.

Men her er det selvsagt viktig å tenke langsiktig. Det vil også bli en tid der de strenge restriksjonene ligger bak oss, og vi kommer tilbake til en normalsituasjon. Og det vil uansett i all fremtid være behov for de som skal bygge landet. Store oppgaver ligger og venter for byggenæringens aktører, og samfunnet rundt oss stiller stadig strengere krav til hva som skal gjøres og ikke minst hvordan oppgavene skal løses. Det betyr at vi trenger all den gode kompetansen næringen kan få, både av fagarbeidere og ingeniører.

Det grønne skiftet står sentralt i alt byggenæringen skal gjøre i årene fremover, og for å løse morgendagens jobber må vi digitalisere mer enn før. Det betyr også at vi trenger mer ny kompetanse inn i bygg og anlegg, og dette er det viktig at også samfunnet rundt oss, og ikke minst ungdommen selv, får kunnskap om. Det er nå ikke mange uker til avgangselevene på ungdomsskolene skal velge retningen for sin videre utdanningsvei. Her er det selvsagt helt avgjørende at byggenæringen står frem og viser hvilke muligheter som finnes, og de store behovene som finnes for mer arbeidskraft innen denne sektoren. Dette er et felles ansvar for alle næringens aktører.

I dette ligger det selvsagt også at man må ta imot lærlingene som har valgt å komme inn og bli en del av bygg og anlegg. Dessuten er det selvsagt meget viktig å ta vare på de som alt har sikret seg en læreplass i en av næringens virksomheter. Dette er fremtiden - dette er det vi skal leve av fremover.