Stengte grenser kan gi stengte byggeplasser

Onsdag kveld kom Erna Solberg med meldingen om at vi i prinsippet stenger landets grenser og innfører de strengeste innreisereglene siden 12. mars. Dette vil kunne få store konsekvenser for byggenæringen, ikke minst om tiltakene dra ut i tid.

Personer som ikke er bosatt i Norge vil nå i utgangspunktet ikke klare å komme seg inn. Det er gjort noen unntak, men disse unntakene vil ikke berører arbeidere som skal utføre oppdrag i den norske byggenæringen. Det jobber mange titusen utenlandske arbeidere i den norske byggenæringen, og vi er helt avhengig av denne arbeidskraften for å få hjulene til å gå rundt, ikke minst på mange av landets byggeplasser. Når man nå strenger grensene så å si helt ned, vil det få konsekvenser.

Det er ikke lenge siden mange av de utenlandske arbeiderne var på en lengre velfortjent juleferie i sine hjemland, og de aller fleste er nå kommet tilbake og i full sving rundt om på landets byggeplasser. Dermed kunne det vært enda verre om med tilgangen på denne arbeidskraften om nedstengningen hadde kommet tidligere. Nå er veldig mange allerede på plass, slik at man vil kunne utføre en god del oppgaver som normalt – over en viss periode.

Mer utfordrende vil det for mange være at de nye reglene også gjelder for svenske arbeidere som har hatt særregler som har medført at de har kunnet dag- og ukependle. Nå skal dette ikke lenger være lov. Dette er arbeidere som oftere reiser til og fra hjemlandet enn de som har hjemlandet lenger unna, og har lagt opp livet etter dette. Dermed vil stengte grenser også for svensker ganske raskt kunne gi dramatiske konsekvenser for den norske byggenæringen. Mange byggeplasser er avhengige av denne kompetansen og arbeidskraften, og man står selvsagt i fare for at byggeplasser både kan stanse opp og at arbeidene må trappes kraftig ned. Det kan gi forsinkede prosjekter, med økte kostnader for en rekke parter. Ikke minst vil dette selvsagt også ramme hver enkelt arbeider.

Endringene trer i kraft ved midnatt natt til fredag 29. januar, og første omgang gjelder de nye reglene i to uker, men statsministeren gjorde det rimelig klart at de kunne utvides. Får vi en lengre periode med denne nedstengningen vil det utvilsomt merkes hardt for mange, og vil ha omfattende konsekvenser.

Regjeringen har lagt opp til et møte med berørte bransjer torsdag, og vi tar det for gitt at byggenæringen vil være representert her. Man må få frem hvilke konsekvenser dette får, og sammen finne ut hvilke kompensasjonsordninger som vil kunne hjelpe næringen best – både på kort og noe lengre sikt. For dette kommer selvsagt med en kostnad. Hvor store konsekvenser dette faktisk vil få, vil det gå noe tid før vi får fasiten på. Først og fremst vil nok det innebære at flere utenlandske arbeidere vil bli her lenger uten å dra hjem, men det vil selvsagt raskt bli større utfordringer.

Nå blir lengden på tiltakene avgjørende for hvordan den videre utviklingen i næringen faktisk blir, men vi må stålsette oss for at dette vil kunne påvirke mange.