Ekstremværet Frank treffer havna i Sandnessjøen. Det var målt orkan med vindkast på opptil 50 sekundmeter på Helgeland, ifølge Meteorologisk institutt. Uværet viste seg å ikke være så dramatisk som først fryktet. Foto: Therese Jægtvik / Helgelands Blad / NTB

Gjensidige: Stormskader fra Frank beløper seg til rundt 30 millioner kroner

Forsikringsselskapene har registrert hundrevis av skademeldinger etter Frank, hvor skadeomfanget per nå ligger på rundt 30 millioner kroner, ifølge Gjensidige.

Ekstremværet Frank, som startet torsdag, ble nedgradert til oransje nivå fredag formiddag. Mye tyder på at uværet ikke ble så brutalt som fryktet. Likevel melder forsikringsselskapet Gjensidige at kostnadene for skadene etter uværet er høye.

Flere hundre skademeldinger

Selskapet har gjort en oppsummering som gjelder alle forsikringsselskaper basert på det som har kommet inn til nå. De har beregnet at det dreier seg om inntil 400 til 500 skademeldinger. Dette har fått en prislapp på til sammen over 30 millioner kroner.

Det er i det hele tatt mange tak som er ødelagt i vinden, og også følgeskader av at flygende takdeler har skadd andre gjenstander, ifølge kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Han sier at en snittskade kan koste fra 50.000 til 100.000 kroner, men at denne typen hendelser også medfører store skader i millionklassen.

Forventet økning

Forsikringsselskapene var forberedt på mange skademeldinger etter at ekstremværet Frank hadde blåst seg ferdig.

Fredag formiddag hadde Tryg Forsikring registrert åtte skadesaker etter uværet i Nord-Norge. Her ble skadene da estimert til under én million kroner, men selskapet sa at de forventet at tallet ville øke.

– Av erfaring vet vi at det vil registreres langt flere skader når uvær har roet seg, og skadeomfanget er besiktiget i dagslys, sa kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Forsikringsselskapet If meldte fredag morgen om at det var kommet inn ti skademeldinger, men at tallet var ventet å stige.

I tillegg til skader på hus og biler, var flere også berørt av avlyste avganger på ferger, strømstans og oversvømte veier.

Uværet rammet mest i Nord-Norge, men også andre deler av landet opplevde sterk vind og høy vannstand.