Liv Kari Skudal Hansteen. Foto: Nicolas Tourrenc

Innlegg: RIF støtter klimaministeren

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn vil se nærmere på tydeliggjøring av kravene til konsekvensutredninger rundt vindkraftutbygginger. Rådgivende Ingeniørers Forening støtter opp om initiativet, skriver administrerende direktør i RIF, Liv Kari Skudal Hansteen i dette innlegget.

Artikkelforfatteren

Liv Kari Skudal Hansteen er administrerende direktør i Rådgivende ingeniøreres forening (RIF).

I vindkraftmeldingen, som Regjeringen presenterte i fjor, ble det varslet økte krav og bedre konsekvensutredninger sett i lys av de mange konfliktene knyttet til miljø og landskap som vindkraftutbyggingen medfører.

I meldingen pekes det blant annet på at kunnskapsgrunnlaget må forbedres. Videre at det er behov for å utarbeide maler for utredning og vilkår samt veiledere. Det påpekes også at det må stilles tydeligere krav til eiere av vindkraftverk i forhold til rett kompetanse også for innleide selskaper.

Rådgivende Ingeniørers Forening representerer 150 medlemsbedrifter med over 13.000 rådgivende ingeniører, herunder bedrifter som jobber med arealplanlegging og konsekvensutredninger i forbindelse med blant annet utbygging av vindkraftanlegg.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn fulgte i dag opp vindkraftmeldingen og poengterte at Regjeringen vil se på tydeliggjøring av kravene til konsekvensutredninger; - Vi skal få betre konsesjonsbehandling og strengare reglar enn det vi har fått til no. No skal vi få meir kunnskap, betre kunnskap, og strengare praksis.

Rådgivende Ingeniørers Forening støtter opp om dette initiativet som innebærer at NVE skal gå gjennom utredningskravene, i dialog med Miljødirektoratet, og andre fagmyndigheter.

Det er et behov for tydeligere føringer for utforming av utredningsprogrammer, mht. prosjektspesifikt innhold, detaljering og omfang av de etterfølgende konsekvensutredningene, for å sikre rett fokus og kvalitet. Det ville derfor vært nyttig for alle parter å få utarbeidet et generisk grunnlag for utredningsprogrammer basert på oppdatert kunnskap.

Det er imidlertid viktig å få frem at tydeligere krav til feltarbeid ikke nødvendigvis vil medføre vesentlig større kostnader for utbygger. Dette handler i stor grad om å fokusere mer på det som er beslutningsrelevant og mindre på enkelte andre og mer perifere temaer i utredningene.

Så her kan man i stor grad løse utfordringene ved å «spisse» utredningsprogrammene i større grad og på den måte allokere ressursene dit hvor behovet er størst.

I et brev vi i RIF tidligere har sendt til Regjeringen vedrørende vindkraftmeldingen har vi tilbudt oss å bidra i arbeidet med å utarbeide tydeligere krav til konsekvensutredningene.

Det er viktig at de som faktisk gjør konsekvensutredningene er med i arbeidet, slik at man unngår en teoretisk tilnærming til problemstillingen.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.